Инж.Петко МАТЕЕВ: Верните хора са малко, и тези, които ще кажат „Благодаря”!

Дни преди празника Трифон Зарезан-покровител на лозята и хубавото вино, гостуваме в офиса на инж.Петко МАТЕЕВ, изп.директор на „ЛВК-Винпром”-Търговище-един откровен, колоритен събеседник с пиперлия език.

-Каква беше реколтата през изминалата 2017, инж.Матеев?

– Добра беше реколтата, като качество –отлична, но като количество-слаба. Но имайки пред вид останалото вино от 2016 г. , винената продукция стига за целогодишната производствена програма. Черна дата за нас беше градушката на 26-ти юли, когато 2016 дка лозя бяха ударени от стихията на 100%, а около 1 500 дка-на 50%..Тази природна угроза беше голям удар за нас,  но имаме сили и потенциал да реагираме и да изведем нещата до успешен край.

-Да припомним какви площи и в землищата на кои райони са стопанисваните от „ЛВК-Винпром” лозя.

– Стопанисваме 7 200 дка лозя /и още 7 000 дка полски култури за нуждите на животновъдната ни ферма/, които са в землищата на 6 села: Кръшно, Дългач, Кралево, Вардун, с.Избул, Шуменско и Аврен, Варненско.Тук, както са го определили специалистите, условията по всички показатели за лозарството са отлични, а знае се, че хубавото вино се прави от хубаво грозде.

-За какво мечтае инж.Петко Матеев?

-Да излезем веднъж от финансовата криза, която ни  мъчи през последните 5 години и отрицателният ефект , който се получи от градушката миналото лято. Тогава фирмата ни претърпя  загуби за 2 200 000 лв..Но правим възможното нещата да се стабилизират и се надяваме тази година природата да е по-благосклонна към нашата продукция, която отглеждаме в завода под открито небе.

-Градът ни Ви познава като един от неговите благодетели- човек, който постоянно върши знайни и незнайни добрини. Кое от стореното за града най-вече Ви удовлетворява?

– За Търговище съм дал достатъчно, друг е въпросът дали има признание и благодарност. На МБАЛ-Търговище съм осигурил първия апарат за ендоскопски метод за отстраняване на жлъчка, 18 г. издържах „Светкавица” със заветната цел да влязат в „А” група. И още, и още неща съм сторил за този град, който много бих искал да просперира, но за съжаление, много от кадърните му хора вече се изселиха в София, Варна и в чужбина

-И все пак, от тези, които останаха, кои от публичните личности-двигатели за развитието на града ни, уважава най-вече инж.Петко Матеев?

-Аз ги наричам прогресивни бизнесмени, сред които:инж.Тошко Райчев, Божидар Митов, Станислав Папазов, Пламен Колев, Стоян Ралев, Илко Илиев, Никола Колев, Азиз Азиз, Албена Даскалова и др.

-А на кого бихте искали да благодарите?

-Първо, на моите родители, че са ме създали мен и още 4 деца. Признателен съм на съпругата ми Елена Матеева за всичките й усилия за нашето семейство, за отглеждането на децата и внуците, както и за приноса й в производствения процес на фирмата ни, Елена е отличен професионалист, съобразявам се с нея и й дължа много. Иначе верните хора са малко, и тези, които умеят да кажат „Благодаря”!

-На кого ще разчитате в бъдеще?

– Ще разчитам на моите четирима внуци…

-Вашето поздравления към екипа на „ЛВК-Винпром” за празника?

-Да са живи и здрави, да загърбят злобата и завистта, да си гледат работата, да си получават заплатите и заедно да вървим напред…

Интервю на ДЕЯНА ВЪЛЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *