АНСАМБЪЛ „КАПАНЦИ” СЕ СТЯГА ЗА САРАЕВО

Ансамбълът за изворен фолклор “Капанци” се стяга за ново, престижно участие.

Носителите на многобройни международни награди за автентичен фолклор са поканени в босненската столица Сараево, за да участват в Международна среща на фолклорни групи от Босна, България, Сърбия и Унгария. Домакин е Сръбската федерация на фолклорните групи.

Тази година, на фестивала в Сараево България ще бъде представена от ансабъл „Капанци“ при Народно читалище „Искра 1893″ село Паламарца и от групата за изворен фолклор „Чилновските баби“ от русенското село Чилнов. Те ще запознаят публиката с капанската и хърцойската етнографски групи като потомци на най-старото население на България – Аспаруховите българи.

Ще обменим опит, ще създадем нови контакти и най-вече ще покажем нашия, автентичен капански фолклор, което е целта на срещата, сподели Юлияна Петрова, секратар на читалището в Паламарца.

Капанците и хърцоите ще представят музикалното и песенното богатства на своите региони, различни обреди, народни обичаи и автентични, народни носии на повече от век и половина. За музикалния съповод ще се погрижи оркестър „Капанци“.

А.МИЛЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *