ТЪРГОВИЩЕ В МОИТЕ МИСЛИ, В МОИТЕ ПЛАНОВЕ

Родният град определено е мястото, с което човек изгражда емоционална връзка, напълно неразрушима от времето. Спомените, приятелите и всички онези преживявания, които оставят траен белег не само в паметта ни, но и в сърцата ни. Въпреки това, голяма част от младежта на Търговище избира да напусне града, преглъщайки болката и носталгията, за да потърси бъдеще и реализация извън пределите на родното място. За предимствата и недостатъците на малкия град и за мнение по темата се обърнах към хора от близкото ми обкръжение. Ето какво казаха те:

«Искам да замина, за да търся развитие, защото в малкия град няма работа, подходяща за младите. Няма разнообразие, което да задоволи потребностите на един млад човек. Безусловно, връзката с родното място не може да бъде прекъсната. Това, което винаги ще ме връща тук, макар и за малко, са невероятните спомени от детството, което определено беше прекрасно. А това до голяма степен се дължи на спокойствието, което в големия град е трудно да намериш.»

-Марина Иванова, 21г., студентка в Технически университет Варна «Свети Кирил Славянобългарски»

На въпроса – какъв е основният проблем в малкият град, отговори 19-годишният Георги Димитров, който към момента живее и работи в Търговище:

«Мисля, че проблема в малкия град като нашия, е че няма развитие за младите и току-що завъришили училище. Единстветият вариянт за тях е преместването в друг град с по-добри възможности. Това е съдбата на повечето млади хора, които искат да постигнат нещо повече в живота. Големият град ни предоставя тази възможност за просперитет, както в образованието, така и в професионална насока, тъй като има по-голяма конкуренция, а ценните кадри се търсят в отделните сектори, което също е предпоставка за по-добра развръзка на нещата в професионален план!»

На въпроса – дали след 10 години родният град отново ще е място за постоянно местоживеене, Моника Светославова (19г.) отговори:

«В бъдеще със сигурност се виждам в Търговище, но не и след 10 години, а доста повече, да речем на старини. Все пак, няма по-любимо място от родния град. Налага се да погледна извън пределите на родния град, защото възможностите за по-добро бъдеще и повече доходи са доста по-значителни в по-големите градове.»

Мнение по въпроса за предимствата и недостатъците на малкия град даде  и18-годишният Ивелин Иванов, абитуриент в спортното училище в Търговище:

«Аз мисля, че предимствата на малкия ни град са близките разстояния и липсата на постоянна нужда от използване на транспорт. Повече спокойствие и тишина, повече чист въздух и по-малко стрес. Разбира се, има и недостатъци като това че има много по-малко неща в малкия град, нямаме университети и това кара по-голямата част от младежите да заминат.»

Стамен Иванов е на 25 години. Родом от Търговище той е прекарал по-голямата част от съзнателният си живот тук. Вече от близо 4 години живее и работи в София. Ето какво сподели той:

«Липсват ми квартала и приятелите от детството… Безгрижните лета и хилядите занимания, с които се забавлявахме. Носталгията е силно чувство, но не е достатъчна, за да се върна и остана в Търговище. В столицата разнообразието от професионални възможности и забавления засищат всичките ми нужди и желания. Поне за сега… »

АНАСТАСИЯ ИВАНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *