Излезе от печат Алманах за Освобождението на Търговище

В деня на 140-годишнина от Освобождението на Търговище излезе от печат едно истинско краеведско бижу, посветено на паметната дата за града ни.

Алманахът носи името „Възкресение в зарево от пожари” и е издание на Регионален исторически музей – Търговище. В книгата екипът-съставител е събрал познатото, малко познатото и неизвестното за съдбовните събития, променили света на търговищкото население преди 140 години. Автори на изданието са Магдалена Жечева и Николай Ставрев, а по време на организирана пресконференция, те изказаха своята благодарност към колегите си от Държавен архив – Търговище, РБ „Петър Стъпов” и Регионален исторически музей за доброто сътрудничество и ползотворна работа по изданието.

„Надяваме се изданието  да достигне и помогне на широк кръг читатели от различни възрасти, на съвременните и бъдещи поколения, които искат да научат повече за историята, да съумеят да се докоснат до трагизма и героизма на онова време”, каза пред медиите Магдалена Жечева, директор на РИМ – Търговище.

Нейният колега и съставител на Алманаха Николай Ставрев представи тринадесетте глави, включени в изданието, посветени на войната, на жертвите, на командирите, на опълченците, на паметниците, на празника на Освобождението и др.

256-те луксозни страници на Алманаха са изпълнени както с богата информация, посветена на годишнината от търговищкото Освобождение, така и с богат снимков материал, списък с термини, географски названия, диалектни и непознати думи.

„Малко наши съграждани знаят например, че първата осъществена впечатляваща възстановка на Освобождението на града ни е още през 1968 г.”, отбеляза Жечева.

А първоначалната идея за „Възкресение в Зарево от пожари” тръгнала от рисунка в италиански вестник, която съставителите забелязали в интернет.

„Ние сме попаднали на първото сведение на очевидец на събитията в Търговище по Освобождението. Това е бил оторизиран кореспондент в Шумен със султански ферман, а освен написаното, е скицирал сцена от войната, изобразяваща клането, извършено от черкези, башибозуци и зейбеки в Ески Джумая”, обясни директорът на РИМ.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *