ТЪРГОВИЩЕ, ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

С ритуал за издигане на знамената на площад „Свобода” започнаха честванията в празничния 29 януари по повод 140-годишнина от Освобождението на Търговище.

По традиция празничното шествие до паметника на генерал Казимир Ернрот и „Морената” в кв.”Варош” бе водено от Духов оркестър – Търговище, с диригент Красимира Коларова.

Под звуците на военните маршове, с цветя за почит и високо вдигнати български трибагреници, осветени от топлото януарско слънце, събралото се множество търговищенци направи атмосферата на празника още по-тържествена и емоционална.

Официалните чествания по повод 140-годишнина от Освобождението на града уважиха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и аташето на Генералното консулство на Русия в Русе г-жа Марина Сергунина, народните представители д-р Венка Стоянова, проф. д-р Светла Бъчварова, Имрен Мехмедова и Танер Али, областният управител Митко Стайков, председателят на Общинския съвет инж. Хатидже Алиева, заместник-кметовете, секретарят на общинската администрация и др.

„На днешния паметен ден, тук в красивото Търговище, може да има само един поздрав – „Честита свобода”! Колкото повече години отминават от това паметно и съдбовно събитие, толкова повече сме длъжни да не го забравяме. Длъжни сме да предадем магията на тази свобода на поколенията, които ще дойдат по-късно, за да я има България! Длъжни сме да знаем, че правото да сме свободни не идва даром и не е задължение, а велика и свещена привилегия, която трябва да бъде съхранена”, каза в Търговище председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

„Cвoбoдaтa, ocвeн изĸoннo чoвeшĸo пpaвo, e и oтгoвopнocт. Oтгoвopнocт, ĸoятo нocим пpeд минaлoтo, нo и ĸъм бъдeщeтo. Нека с действията си днес бъдем достойни наследници на славния дух на предците ни. Нека бъдем и добър пример за съгражданите ни. Да не забравяме. Да сме будни! Защото патриотизмът и принадлежността към бащиното огнище ни определят и като личности. Защото само тези, които познават и зачитат уроците на историята си, могат да изградят по-мъдро бъдеще и за родния си край.Честит 29 януари!”, отбеляза в приветствието към съгражданите си градоначалникът д-р Димитров.

Директорът на Регионален исторически музей Магдалена Жечева представи в своето слово събитията през паметните дни на безсмъртието от 29 януари 1878 г.Разказът й върна присъстващите назад към картината на миналото, съпреживявайки миговете на страдание, но и на гордост, че днес ни има като народ.

„Преди 140 години Търговище възкръсва за нов, свободен живот. Поклон, почит и признателност към всички, направили това реалност”, каза директорът на музея пред паметника на „Морената”.

Положените венци и цветя, отрупали двата паметника, засвидетелстваха уважението към всички знайни и незнайни герои, запалили огъня на националното пробуждане и дали живота си за свободата на Търговище и България. Точно в 12 на обяд градът бе огласен от камбанен звън, предшестван от отслужена панихида в храм „Св. Успение на Пресвета Богородица”.

Симона Алексиева

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *