ТВОРЧЕСКИ ПОРТРЕТ НА СВЕТЛИН БОЖИНОВ – ЕДИН ИСТИНСКИ ДЖУМАЛИЯ

Културната програма по повод 140-та годишнина от Освобождението на Търговище започна с творческа вечер, посветена на историка и дългогодишен ръководител на Държавен архив – Търговище Светлин Божинов. Домакин на срещата бе ОНЧ „Напредък-1864”, а в залата на кафе-театъра гостите имаха възможност да научат повече подробности за творческия и професионален път на историка. Първа за него разказа Диана Петрова, началник отдел Държавен архив – Търговище.

„Светлин Божинов е автор на над 280 публикации, което само по себе си показва неуморния му творчески ентусиазъм. А всяка една от публикациите му се отличава със завидна задълбоченост и лекота на изказа”, каза г-жа Петрова в началото на творческата вечер. Тя разказа за някои от разнообразните теми, по които Божинов работи през годините, свързани с културния, обществения и социалния живот на Търговище. По думите й историкът е бил „основен двигател и инициатор на рубрики в местния печат”.

„Под ръководството на Светлин Божинов Архивът успя да се наложи като институция с активно присъствие и участие в културния живот на града ни”, отбеляза още Диана Петрова.

Директорът на Регионален исторически музей – Търговище Магдалена Жечева също сподели с присъстващите моменти от съвместната им работа с историка. Тя обърна внимание на неговия професионализъм, на неуморния му труд, на ценните архиви, които е успял да обработи и съхрани.

„Светлин Божинов е истински джумалия, не само роден и живял в Търговище, но и дал изключително, изключително много на града си”, каза Магдалена Жечева по време на вечерта.

Директорът на музея направи и едно творческо сравнение между работата с архивните документи с тази на археолозите на терен по време на разкопки.

„Да издириш един документ, да отсееш най-важното от него, да извлечеш характеристиките и т.н. е умение, не по-трудно от търсенето и откриването на археологически находки”, отбеляза Жечева, изказвайки своята благодарност към Светлин Божинов за полезното сътрудничеството през годините, за колегиалността и съхраняването на близката мисия между двете институции.

Към тези думи се присъедини и директорът на РБ „Петър Стъпов” Росица Куцарова. Тя обърна внимание на това, че всички периодични издания от началото на XX век вече са в дигитален формат на сайта на библиотеката. Стойка Теодосиева пък прочете писмо от Мария Овчарова, написано за повода, което „Знаме” публикува в предишния брой. /”Щрих към мисията на историка”/

Секретарят на ОНЧ Галина Кръстева поднесе букет на историка, разказвайки на гостите за дълбоката му свързаност с Читалището, като най-старата обществена организация в града.

След като колеги и приятели говориха за личността и професионализма на Светлин Божинов, той също се обърна към гостите на вечерта, предразположен от въпросите на  Радка Иванова. Историкът сподели, че в началото на своя заслужен отдих се чувства окрилен, но продължава да работи и да развива идеите и проучванията си.

„Търговище да има една съвременна история”, пожела Божинов в хода на творческия портрет.

В резултат на своята активна научно – изследователска дейност Светлин Божинов е обработил огромно количество информация с непреходна историческа стойност. Автор на множество научно-популярни статии, рецензии, публикации в специализирани издания, архивни справочници, съставител на сборници, съавтор на документални филми и др.

След представянето на творческия портрет на Светлин Божинов, присъстващите в залата на ОНЧ изгледаха документалния филм „Търговищенци и Антония – денят на нашето Освобождение”, на който историкът е съавтор. Филмът е правен за 126-та годишнина от Освобождението на града и представя историята на 29 януари, честванията в миналото и в по-новото време. По време на прожекцията търговищенци разгледаха снимков материал от знакови улици и забележителности на Търговище, както и публикации за Освобождението във вестници, издавани през годините.

Светлин Божинов е заслужил уважението на своите съграждани и признателността на новото поколение търговищенци. Цялата му трудова биография е свързана с историческото минало на Търговищкия край, а творческата вечер в навечерието на годишнината от Освобождението на града ни бе най-доброто начало на предстоящите чествания.

Симона АЛЕКСИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *