ТЪРГОВИЩЕНЦИ ПОДКРЕПЯТ БЪЛГАРСКОТО КИНО

С три безплатни прожекции на нови филми бе отбелязан в Търговище Денят на българското кино – 13 януари. За поредна, шеста година организатори на проявата бяха ОНЧ „Напредък – 1864” и Кино CINEMAGIC. За любителите на българското кино организаторите заложиха на три интересни заглавия в различни жанрове, които да удовлетворят търговищките зрители от всички възрасти.

Първата прожекция бе на филма „XII а”, с участието на Мария Каварджикова, Радина Кърджилова, Дарин Ангелов, Елена Бойчева, Анелия Мангърова, Велислава Костадинова, Калоян Минев и Деян Георгиев.

Интересът на публиката в залата на кафе-театъра на ОНЧ бе особено привлечен и от втория филм – „Бензин”, в който бързите коли и истинската любов я заредиха с адреналин. Всичко това бе умело предадено от актьорите Асен Блатечки, Калин Врачански, Башар Рахал, Лиляна Станаилова, Снежана Макавеева и др.

Третата кино лента, избрана от организаторите, бе „Летовници”, с участието на Анета Сотирова, Станимир Гъмов и др.

Над 120 души – деца, младежи и възрастни, се включиха във филмовия маратон, подкрепяйки инициативата и наслаждавайки се на българските заглавия.

„Радваме се, че успяхме да превърнем прожекциите на 13 януари – Деня на българското кино, в традиция, че нашите съграждани проявяват интерес, както към филмите, които избираме за тях, така и към историята на тази дата. В последните няколко години българското кино набира инерция, която зрителите адмирират с присъствие. Търговищенци също подкрепят хитовите киноленти”, споделиха организаторите от ОНЧ и Кино CINEMAGIC.

Припомняме, че 13 януари е обявен за Ден на българско кино през 2005 г. по инициатива на Национален филмов център. На тази дата, през далечната 1915 г., се е състояла премиерата на първия български игрален филм „Българан е галант” в столичното кино „Модерен театър”.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *