Кметът д-р Димитров с публичен отчет за дейността си

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров направи публичен отчет за изпълнение на приоритетите в управленската програма за втората година от мандата си. Това се случи в присъствието на неговия екип, областния управител, председателя на Общински съвет, граждани и журналисти.

Градоначалникът представи отчета си по иновативен начин – с обстойна мултимедийна презентация. В нея той акцентира на няколко основни приоритета – модерна транспортна инфраструктура, конкурентоспособна икономика и модерно селско стопанство, инфраструктура, всеотдайна грижа към гражданите, компетентна и отговорна администрация. По всеки един от тях д-р Димитров разясни какви са поставените цели и задачи, както и свършеното до момента.

„Една от мащабните цели, които си поставихме бе развитието и модернизацията на местната инфраструктура, която да създава условия за растеж и повишаване привлекателността на общината за инвестиции. Също така и рехабилитация на уличната и общинска пътна мрежа”, каза в началото на своя отчет д-р Димитров.

Той подплати думите си с примера за изграждането на т.нар. „пробив Катрафилов”, текущия ремонт на 3 км от републиканската пътна мрежа, преминаваща през града /включваща бул. ”Ал. Стамболийски”, бул. ”Митрополит Андрей”, ул. ”Паисий” и част от ул. ”Кюстенджа“/, изграждането на кръговото кръстовище, рехабилитацията на 6 улици в Търговище на стойност 317 935 лв., обновяването на 30 км от общинската пътна мрежа за 573 799 лв., както и на 4 улици в селата Голямо Ново, Въбел, Кралево и Момино, поставянето на осем нови спирки със съвременен дизайн и др.

Кметът наблегна на темата за прехвърляне собствеността на крепостта Мисионис. „През настоящата година сме заложили отново 35 000 лв. за подпомагане проучванията там. По наше искане, с Постановление на Министерския съвет, бяха отпуснати целево още 100 000 лв. и за реставрация и консервация на крепостта, с което доста ще напреднем», каза градоначалникът.

Той припомни на присъстващите, че е в ход обновяването на образователната инфраструктура за над 9 млн. лв., по която се ремонтират Първо ОУ «Хр.Ботев»,  Детски градини «Снежанка» и «Приказка», както и Детска ясла «Първи юни».

«Успяхме да въведем в експлоатация площадката за събиране и оползотворяване на растителните отпадъци, което също беше много важна задача”, отбеляза д-р Димитров.

В отчета си той бе включил още стартиралото саниране на 13 жилищни сгради, стимулирането на гражданската активност с различни кампании по почистване и залесяване на дръвчета, грижата за общинския приют за кучета, ремонта на три читалища в селата, обновяването на ритуалната зала в Търговище, осигуряването на летен отдих в базата в Балчик за 260 деца и 217 възрастни хора, утвърждаването на химна на Общината, стипендиите за даровити деца, подпомагането на двойки с репродуктивни проблеми, грижата с топъл обяд за 1000 социално слаби, социалните проекти и др.

„25 нови детски площадки изградихме за 233 000 лв. 17 са в детски градини в града и селата, 5 в детски ясли и 3 в междублокови пространства. Заедно с построените през 2016 г. през последните 2 години са направени близо 40 площадки”, каза кметът.

По време на представянето на отчета той добави още, че през настоящата 2018 г.е предвидено изграждането на тенис кортове и площадка за авиомоделизъм. Стана ясно още, че с екипа му са подготвили още проекти, които в хода на работата ще могат да стартират.

А не на последно място кметът благодари на търговищките граждани за гласуваното му доверие, както и на работещия в администрацията колектив.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *