ДА ЧЕТЕМ…С УШИТЕ СИ?!

В новия забързан, високотехнологичен век все по-малко хора намират време за четене на книги. Всички сме разтревожени от факта, че децата и внуците ни вече не четат книжки, забили поглед в електронните устройства. Затова бях много впечатлена от едно интервю в наше списание за новото културно пространство – аудиокнигите, и че все по-популярно е да четеш – с ушите си. Всички знаем, че и досега се ползват касети и дискове с говорящи книги, които са в услуга на незрящи или хора с влошено зрение. Проверих – и в нашата окръжна библиотека има 363 заглавия на книги, които можете да заемете и слушате. Тук обаче става дума за новозаписани качествени аудиокниги на български език в mp3 формат, подходящи за слушане на всякакви устройства, които бързо навлизат в ежедневието ни – онлайн, както за деца, така и за възрастни. Заслугата за това е на Дениз Герганова, която преди пет години поема лична кауза и с отдадеността си на някогашните просветители инвестира време и пари в звукозаписна студия – за книги. Началото е 2013 г., когато излиза първата книга в аудиоформат – „Сестри Палавееви” на Алек Попов, с гласа на актьора Стоян Алексиев. До момента са издадени 120 аудиокниги – половината от които на български класици, а другата половина на най-известните и четени български автори.

На снимката – ДЕНИЗ ГЕРГАНОВА

Усилията на екипа на Дениз Герганова не остават незабелязани и те са отличени с литературната награда „Х.Г. Донов”, което пък им дава стимул да продължават.

В следващите две години те планират да издадат 400 аудиокниги – различни по жанр и стил. „Планираме да развием нашия каталог с преводни автори – най-доброто от съвременната световна художествена литература, както и да запишем образователни, мотивиращи, публицистични текстове и да привлечем възможно повече групи по интереси”, казва аудиоиздателката. Тя дава пример и с вестник „Стършел” – първият с аудиоформат у нас.

„Най-важното е да намерим подходящ актьор за всеки текст – с професионална дикция, темброво богатство и умение за интелектуално общуване с автора, което да доведе до най-точното и красиво авторово послание”, казва Дениз.

Отзивите за усилията им са насърчителни. Оказва се,че техните книги са най-търсени от младите технологични, високообразовани хора, които ценят времето си.

„Много родители откриват, че децата им, свикнали постоянно да слушат музика, са много по-отворени и за книгите на българските класици в аудиовариант – даже научават и цитират цели пасажи от тях. Какво по-хубаво от това децата ни да свикват да слушат концентрирано – при това високо литературен език”, цитира издателката за тяхното проучване.

Новото е, че тя се надява Audioknigi.bg  – сайтът, чрез който разпространява аудио книгите си, скоро да стане част от световното приложение за достъп до аудиолитература „нещо като Spotify” за книги и е обнадеждена, че и тук както в чужбина се задава пик на четенето с уши. Всеки обича да му разказват, а какво по-хубаво от това да четем – слушайки, докато готвим, спортуваме, разхождайки се в парка или шофирайки на дълъг път, да се потопим в някоя красива история?!

НИНА АНДРЕЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *