ВАШИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ОБЩИНСКИ БЮДЖЕТ 2018?

ДНЕС, от 17.00 ч. в зала 74 на местната администрация ще се проведе публично обсъждане на проекта за бюджет на Община Търговище за 2018 г. Всички граждани са поканени да присъстват. Очаква се интерес да проявят и представители на бизнеса, НПО, общински съветници, кметове и кметски наместници. В тази връзка попитахме наши съграждани какви предложения биха направили за Общински бюджет 2018?

Ралица ДИМИТРОВА

От ненаправени или зле направени улици човек винаги може да недоволства, същото е с ниските заплати и безработицата в града, но с децата ни, техните таланти, умения и успехи – всички се гордеем. Да има повече пари в бюджета, с които да се подкрепят такива клубове, индивидуални деца и младежи, защото те са най-хубавото. Дали със стипендии, които се дават, или еднократни финансови стимули, нека да има – и в областта на изкуството, на музиката, на науката, на спорта, във всяка сфера.

Диляна ГЕРАКИС

Конкретно бих предложила в общинския бюджет, ако има възможност, да бъдат заделени средства за нов облик на жилищния блок на ул.”Паисий”2. Точно пред блока бе изграден гербът на града ни, самото място стана емблема на Търговище и е централно място, откъдето преминават ежедневно много хора, а в панаирните и летни дни – още повече, тъй като от там вървят за „Борово око”. Сградата може да бъде санирана в подходящи цветове или тематично изрисувана с други символи на Търговище, каквито примери има в по-големите градове. Така би могло да се даде поле за изява и на млади таланти от града, които се занимават с такова изкуство.

Йоанна ДРАГНЕВА

Моето предложение е да се отпуснат повече средства за кастрации на бездомни кучета, с насоченост към ромската махала, вилните зони и селата, откъдето идва основният приток на кучета. Освен това да се организира безплатна кампания за кастрации на домашни/дворни кучета. Така всеки стопанин, който иска да кастрира домашния си любимец, но няма финансовата възможност, ще го направи. На второ място, според мен, би било добре да се отделят средства от бюджета, с които да се покрият клетките в общинския приют, защото той е от открит тип и през зимния период е много трудно кучетата да останат сухи и на завет. Би било добре да се направи една информационна кампания чрез флаери, материали и постери и да се обиколят всички училища в града, за да могат още от ранна възраст децата да са запознати с проблема и да станат част от неговото решение. Освен с бездомни кучета, градът е пълен и с бездомни котки, които се множат. Да, те не хапят и хората не роптаят срещу тях, но биват редовно блъскани, тровени и убивани. Затова би било добре да се обмисли и този проблем и да бъдат отпуснати средства за кастрационна кампания за котки. Така всеки, който храни котките в квартала си, но не може да заведе всички и да плати за тях ще може да го направи.

Моника ГЕОРГИЕВА

Нека с всяка година средствата за общинския фонд „Ин витро” да се увеличават. Повече търговищенци с репродуктивни проблеми и затруднения да могат да получат шанс да бъдат родители. Понякога, а дори в повечето случаи, това не е възможно от първия ин витро опит, а когато неуспешните процедури са повече, става финансово непосилно. Залагайки повече средства в бюджета за това, възможността повече двойки да станат мама и татко е много по-голяма и реална.

АНИ ЙОРДАНОВА

Знае се, че не само за Търговище, а и за цяла България един от сериозните проблеми  не са децата, а старите хора . Това са все достойни отиващи си души, голяма част от които по цяло денонощие стоят затворени у дома, без да има с кого да общуват, без разнообразие и радост. Затова от години наред Търговище има вопиюща нужда от един Старчески дом на поносими цени. Знае се, че пенсиите са малки, а не на всеки възрастен децата са в чужбина и го подпомагат.Затова огромна е потребността от такъв Дом за стари хора, който би могъл да се помещава в бившата казарма или в порутеното Начално училище в кв.”Запад”. Стига да се прояви добра воля от страна на Общината, този проблем би могъл да се разреши час по-скоро…

КАТЯ КОВЧАЗОВА

И с просто око всеки вижда, че за града ни се прави много, всекидневно нашите съграждани отбелязват това, но разбира се, има и какво още да се желае. Аз искам да предложа да се заделят средства от новия общински бюджет за асфалтирането на разбитите вътрешни дворове на жилищните блокове. Имам пред вид например изключително влошеното състояние на вътрешните дворове на улиците „Тракия” 2, ул.”Родопи” и мн.други.

АНКЕТАТА НАПРАВИХА СИМОНА АЛЕКСИЕВА И ДЕЯНА ВЪЛЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *