Старата чешма в кв.Бряг – частица от родния край

Сред селото се издига белокаменна чешма, сребърни струи разлива и утолява жаждата на всеки уморен пътник.

Старата чешма, както я знаят потомците на всички кайкаларци, е построена в село Кайкалар, което през 1934 г. е преименувано на село Бряг, понастоящем квартал на гр.Търговище.

Преди повече от 130 години с доброволен труд българи и турци, впрегнали коли с крави и биволи са прекарвали материалите за чешмата от близо и далеч. Изворът е от землището на съседното село Давидово. Всичките осем корита са издялани от цял камък и служат за водопой на животните. На края на тези корита през 1932 година моят баща Дамян Станчев, заедно с майстора Гроздю Генчев са направили корито за пране. От всички краища на селото хората перяха там.

Там, на старата чешма, ставаха срещите на моми и ергени. Там се чуваха и новините от чакащи с кобилици за вода. Там заставаше и селският глашатай с барабанчето за съобщения. Спреш ли да си починеш до Старата чешма, се опияняваш от ромона на кристално чистата студена вода, която се излива от двата чучура, отпиваш глътка по глътка и неусетно се унасяш в спомени. Не случайно е избрано и мястото за построяване на Църквата – до Старата чешма. Двете допълват интериора на малкия площад  и предават успокоение на хората.

Старата чешма в момента е единственият водоизточник на квартала. Когато има повреди по водопровода, пак всички хора се стичат на Старата чешма. Водата от Старата чешма се прочу със своите вкусови качества и постоянно има коли с хора от други населени места да пълнят туби с вода.

Хора, които са се изселили от квартала, когато дойдат на гости, винаги водят децата си на чешмата да им покажат от къде са пили вода.

Това е Старата чешма – единственият водоизточник в кв.Бряг – Търговище, който „нищо не иска”, а само ДАВА студена, сладка, животворна ВОДА, която е частица от родния край!

Цaнка Кумпелова, дългогодишна учителка, понастоящем пенсионерка – коренячка Брягченка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *