АНГЕЛ ХРИСТОВ ИЗВАДИ БОГОЯВЛЕНСКИЯ КРЪСТ ЗА ВТОРА ПОРЕДНА ГОДИНА В ТЪРГОВИЩЕ

Слънчевият Йордановден в Търговище донесе късмет на Ангел Христов от Велики Преслав, който за втора поредна година извади Богоявленския кръст от градския шадраван.

Хубавото време направи тържеството на площад „Свобода” по-празнично, а желаещите да се включат в градския празник бяха многобройни.

Ритуалът за Богоявление в Търговище по традиция започна с изпълнения на Духовия оркестър с диригент Красимира Коларова. Веднага след това ставрофорен иконом Славчо Проданов и протойереите Бисер Христов, Анатоли Тодоров и Димитър Байков отслужиха водосвет за здраве и благоденствие. Точно в 12 часа девет смелчаци се хвърлиха за Богоявленския кръст в шадравана.

33-годишният Ангел Христов бе най-бърз. Паричната награда, която получи бе в размер на 980 лв., събрани от дарения. Късметлията сподели пред журналистите, че част от парите ще дари, а с другата ще си купи нещо символично, което да му остане за спомен.

Така направил и миналата година, а 2017 той определи като „успешна” за него и семейството му. Ангел живее и работи в Търговище, а пожеланието му към всички бе за здраве и късмет.

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров, народният представител д-р Венка Стоянова, областният управител Митко Стайков, зам.-кметовете Рая Матева, Емине Якубова, инж.Митко Панайотов, секретарят на администрацията Христалина Халачева, Патриотичен клуб “Възраждане” и др. уважиха тържествения ритуал на Йордановден.

1088 души празнуват имен ден днес, на 6 януари, Богоявление. От тях най-много са мъжете, носещи името Йордан – 443, следвани от Божидар – 90 и Боян – 88. С името Бончо са дарени 47 души, а с Богомил – 32-ма. При жените 296 дами се казват Йорданка.  Божидара и Бистра – по 13 души, Богдана – 6, а Божаните са 5. Останалите именици носят имената Данчо, Дана, Богдан, Теодоси, Теодосий и други.

Градоначалникът поздрави всички именици, а на площада търговищенци извиха хоро, под звуците на народна музика.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *