ТЪРГОВИЩЕ Е МАЛКАТА ИНДОНЕЗИЯ

Делегация от посолството на Република Индонезия в България гостува в Търговище по покана на Клуб „Батик” в Младежи дом. Посещението им започна с официалното откриване на изложбата  „Батик от Индонезия”, в която за първи път бяха показани образци на традиционното индонезийско изкуство върху плат. Красивите и цветни експонати са част от личната колекция на Н.Пр. г-жа Сри Астари Расджид – посланик на Република Индонезия в България, Албания и Македония.

„Отношенията между Клуб „Батик” и Младежки дом с посолството на Република Индонезия имат дългогодишна история. Днес нашето сътрудничество продължава така сърдечно и топло”, сподели директорът на Младежки дом – Търговище Даниела Марчева.

Ръководителят на търговищкия клуб Славка Георгиева лично връчи произведения в стил батик, направени от децата на високопоставените гости. Тя припомни на присъстващите моменти от първите стъпки на създаването на Клуба, успехите през тези 20 години, изложбите, а не на последно място сподели за вдъхновението и трудолюбието на търговищките приложници.

„Преди 20 години реших да направя децата на града съпричастни с богатството на индонезийската култура. Оттогава батик е символ и парола за мен и децата от Клуба, което винаги ни събира”, разказа Славка Георгиева.

„Малката Индонезия в България е точно тук в Търговище. А изложбата днес е поредното събитие, което показва отношенията между страните ни”, каза в Младежкия дом г-жа София,първи секретар на посолството на Индонезия в България по социо-културните въпроси.

Тя каза още, че градът ни е първото място след столицата, където е експонирана част от изложбата „Батик от Индонезия”.

Домакините от Търговище поздравиха гостите с народни песни, изпълнени от певици на ДФА „Шарено герданче” с ръководител Светла Стаменова. А специално за всички присъстващи танцуваха красивите момичета от „Розите на Архипелага”, които представиха индонезийски танц.

След откриването на изложбата официалните гости проведоха творческа работилница с децата от Клуб „Батик” и заедно сътвориха красиви картини и предмети.

Симона АЛЕКСИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *