Министър Караниколов обсъди възможностите за изграждане на индустриална зона в Търговище

По покана на областния управител г-н Митко Стайков на посещение в Търговище беше министърът на икономиката г-н Емил Караниколов. На работна среща с представители на бизнеса и местната администрация, министър Караниколов посочи, че проблемите в област Търговище са идентични с тези в цялата страна – липсата на работна ръка и административната тежест, която спъва инвеститорите.

Представителите на местния бизнес в област Търговище също споделиха проблемите си, особено по отношение на липсата на кадри. В тази връзка министър Караниколов посочи, че се работи в две направления – „внос“ на работна сила, например цели семейства от българската общност в Украйна, както и предоставяне на финансови средства директно на фирмите, които те да използват за обучение на необходимите им кадри.
Министър Караниколов подчерта, че към България има сериозен икономически интерес от страна на Китай, като през 2018 година престижният икономически форум „16+1“ ще се проведе в София. На форума ще присъстват около 200 китайски инвеститори и в тази връзка призивът на министерството на икономиката е бизнесът да представи свои предложения за съвместни проекти.
Като една от най-значимите новини от проведената работна среща беше уверението, че през следващата година в Търговище ще се изгради индустриална зона. При предоставен подходящ терен, държавата се ангажира в най-кратки срокове да изгради прилежащата инфраструктура, което е сериозна предпоставка за привличане на инвеститори в нашия район.
В помощ на бизнеса министър Караниколов посочи, че в началото на 2018г. по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“ ще се открият две процедури за финансиране на малки и средни фирми. Първата процедура ще финансира проекти до 50 000 лв, като кандидатстването ще бъде изключително опростено, а по втората процедура ще се финансират проекти на стойност до 200 000 лв. В тази връзка Областна администрация – Търговище планира да направи информационен ден с представители на оперативната програма.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *