КОЛЕДА И НОВА ГОДИНА В ГЕРМАНИЯ

Г-жа Шенай Яменова, учител по немски език в Професионална гимназия по туризъм и хранително вкусови технологии „Алеко Константинов” в Търговище, е ръководител на Клуб „Западноевропейска кухня и култура” в същото училище. Първата представителна изява на Клуба се проведе в навечерието на Коледните празници. Учениците представиха коледните и новогодишните обичаи в Германия.

Коледният сезон там започва от първата неделя на месец декември и се нарича „Адвент” – латинска дума, която означава „пристигане”. Обичаят „Украсяване на елха” е древногермански езически обичай. За първи път елхата става коледно дръвче в Германия в началото на 19 век. Старите германци вярвали, че в нея живеел духът на гората, който ги закриля, а по-късно вечнозеленият цвят на клоните и означава вечна вяра в Христос. Най-прочутата немска песен „О таненбаум”, която възхвалява вечната зеленина на това дърво, е от 1824 г. с автор Ърнст Аншутц от Лайпциг.

В Германия подаръците се носят от Николаус – епископ с висока шапка, мантия и гега. Щолена е любимият коледен немски сладкиш. На проявата присъстваха ученици, учители и родители. Накрая всички опитаха Баварска картофена салата, джинджифилови коледни курабии и пунш – лакомства приготвени от  ученици и родители. А закривайки проявата г-жа Яменова завърши с думите: „Коледа е времето, в което вярваме по-силно от всякога в нашите мечти”.

Маргарита Симеонова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *