Среща между бизнеса и образованието

Завчера Община Търговище организира работна среща между представители на фирми, директори на професионални гимназии, областна администрация и РУО по въпроси, свързани с професионалното образование. Обсъдена беше потребността от въвеждането на нови професии, съобразени с нуждите на бизнеса, мерки за повишаване качеството на обучение по съществуващите професии, прилагането на дуалното обучение и др.

Срещата се водеше от Косьо Костов, оглавяващ Дирекция „Хуманитарни дейности“ в Община Търговище. В обръщението си към присъстващите, кметът д-р Дарин Димитров каза, че образованието е приоритет за нашия град и не ни е безразлично дали ще има млади подготвени кадри, които да работят и остават в Търговище. В този дух говориха  и областният управител Митко Стайков, и зам.кметът Рая Матева, срещата уважи и административния секретар на Общината Христалина Халачева.  Началникът на Регионалното управление по образование  Елка Станчева представи  презентация на държавен план –прием  за 2018/19 учебна година. Кратки експозета за изучаваните специалности в техните учебни заведения направиха директори и представители на петте професионални гимназии в Търговище, където учат 1463-ма млади хора  -24% от всичките 6 729 ученици в Община Търговище. Изказаха се и: представител на ф.Ховак –„ няма желаещи за дуалното обучение“ , г-н Миланов, директор на В и К : “трябват ни багеристи, а няма…“, представител на  ф.“Тракия глас“:“ имаме вопиюща нужда от кадри, от 3 000 души персонал, половината са от съседни общини“, служителка в „Мебел Стил“:“никое училище не ни е потърсило за контакт, от 10 човека за интервю за работа, 9 са с основно образование и 1 е със средно, нама по специалността“.

Ето, бизнесът заявява своите нужди, но активната страна в това партньорство си остават директорите, учителските колективи.  Те са тези, които трябва да бъдат по-активни, по-действени и напористи, трябва да са мениджърите на входа  в този двустранен процес  на  търсенето и предлагането на привлекателни професии.   Да се засилят срещите по места с родителите на бъдещите  възпитаници, да се търсят млади хора и из средите на други населени места, да се подготвя ударна реклама и разгласа, да се разяснява смисъла и перспективата на една или друга специалност . А в търговищките школа има добра материална база-общежития, стол, отлични педагози – всичко това не е без значение при привличането на ученици. Към всички тези предложения кметът д-р Димитров добави и уверението, че общината ни щеокаже съдействие във всяко едно отношение при срещите с родители и техните деца във всичките 54 населени места в Търговищка община. Но промяна и ефект трябва да има, тъй като това е проблем, който касае бъдещето на нашия град, за да го има…

С оглед важността на темата, „Знаме“ ще помести  експозета  от изказванията и в сладващи броеве.

ДЕЯНА ВЪЛЧЕВА

Сн.СИМОНА АЛЕКСИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *