Наградиха най-успешните читалища за 2017 г.

ОНЧ „Напредък-1864” бе домакин на петите Годишни награди за най-успешните читалища в община Търговище за 2017 година. На официалната церемония присъстваха областният управител Митко Стайков, председателят на Общински съвет инж. Хатидже Алиева, зам.-кметовете Рая Матева и Валентин Велчев, секретарят на общинската администрация Христалина Халачева, директорът на дирекция „Хуманитарни дейности“ Косьо Костов, председателят на постоянната комисия по образование към общината Дамян Иванов и др. Официалните гости връчиха плакети и парични награди на победителите и номинираните в категориите.

Читалище „Развитие” – с.Буховци бе големият победител на вечерта. То бе отличено за цялостна дейност. В категория „Библиотечно-информационна дейност” първото място завоюва Читалище „Йордан Миндов” – с.Алваново. Читалище „Пробуда” – с.Кралево получи наградата за „Любителско художествено творчество и съхранение на автентичен фолклор”. Призьор в категория „Читалището – център за развитие на общността” стана НЧ „Просвета” – с.Надарево. А Читалище „Иван Вазов” – с.Здравец бе отличено с първа награда за успешно развитите проекти и партньорства.

В края на церемонията бе връчена и една специална награда от директора на Кукления театър Ивайло Марков. Той подари безплатно представление на децата в с. Кралево.

Поощрения за своята дейност в областта на иновациите и съхраняването на местните традиции и празници през годината получиха читалищата в с.Вардун, с.Драгановец и с.Макариополско. 27 от общо 38 читалища в общината се включиха в номинациите на тазгодишната церемония.

Между награждаването в различните категории публиката се наслади на музикални и танцови изпълнения на читалищни състави от общината.

Целта на Годишните награди е да бъдат стимулирани най-активните читалища през календарната година, а наградният фонд бе осигурен от заделения резерв като процент от държавната субсидия на всички читалища в общината.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *