КАТЯ НАДМИНА ОЧАКВАНИЯТА МИ

казва секретарят на Читалище „Напредък” Галина Кръстева за балетния педагог Екатерина Петрова

Мечтата на всеки млад специалист е да получи професионална реализация. И колкото по-рано стане това, толкова по-добре. При Екатерина Петрова възможността да започне работа като балетен педагог изглеждала недостижима. Търговище е малък град – мислела си тя – и едва ли ще имам този късмет. И въпреки, че тя самата е започнала да танцува от 4 годишна и голямата й любов е бил балетът,  приела работа не по специалността си. Но човек никога не знае какво може да му поднесе съдбата.

Нейната тайна надежда, че в живота й все пак, може да се случи нещо добро, се сбъднала. Съвсем неочаквано тя получила предложение за работа като балетен педагог в читалище „Напредък-1864” и то в родния си град. „Беше много вълнуващо – разказва Катя. – Госпожа Галина Кръстева ме покани. Много се зарадвах, защото аз винаги съм мечтала да работя с деца.”

А Галина Кръстева – секретар на читалището, разказва: ” Катя танцуваше в балетна формация „Търговище” още като малко дете. Проследила съм нейното развитие, знаех, че тя е дипломиран балетен педагог и не работи по специалността си. Когато при нас възникна възможност да развиваме балетното изкуство с едно ново начало, аз поканих Катя, защото вярвах, че тя ще се справи много добре с тази трудна задача.”

Че е било трудно, Катя си спомня сега, но с удовлетворение от свършената работа.  „Сегашните деца – казва тя с тревога – не се интересуват много от изкуство. Въпреки това, ние работим  с 40 деца. Разделени са на 4 групи, като най-малките са 3 годишни, а най-големите     са на 10 години. За подготовката им използвам принципа на балетното училище – уча ги на това, което съответства на тяхната възраст, и което се учи в училището.

 – А как преминават заниманията с най-малките? – интересувам се аз.

– При тях, както и при всяко друго дете, започваме от най- обикновените движения – разказва Екатерина Петрова – учим ги как се стъпва на петичка, как трябва да се изправя гръбчето, постепенно започваме да работим за еластичността на крачетата, говорим за музикалност, за пластичност и еластичност.

– Как успявате да задържите вниманието им?

– Разчитам на близкото отношение с децата, не заставам пред тях като ръководител,  а като приятел. Старая се да ме усетят като техен връстник.. Разбира се, когато се налага, аз съм достатъчно взискателна към тях.

– Това са малки деца, особено първата група от 3 до 5 години. От къде тази увереност у Вас, че ще се представят без грешка, когато излязат на сцената?

– Винаги вярвам, че те ще се представят добре и въпреки това треперя като лист. Навремето, когато аз танцувах, съм се вълнувала много, имах и сценична треска. Сега вече, когато съм ръководител, преживявам всяко излизане на децата на сцена.

– Катя надмина моите очаквания – каза Галина Кръстева. – Тя създаде един много качествен продукт. Вярвам, че за в бъдеще, когато поотраснат децата, ще се радваме на по-големи постановки – мюзикъл или някакъв друг балетен спектакъл . . .

И всичко това – си мисля аз, защото някой е подал ръка някому. Един ръководител на културен институт със своя усет е открил подходящия човек за точното работно място и от това печелят всички – ръководителят, педагогът, децата и техните родители и ние публиката, която с умиление посреща малките балерини и с възторг ги аплодира.

Радка Иванова

Снимки: Симона Алексиева

Творчески постижения на балет „ГАЛАКСИ”:

-На VII РЕГИОНАЛЕН ПРЕГЛЕД НА ЧИТАЛИЩНОТО ЛЮБИТЕЛСКО ТВОРЧЕСТВО „ФЕСТИВАЛ НА ИЗКУСТВАТА” ПОПОВО-2015 г. заемат второ място в първа възрастова група с танц „Пипилота” и второ място във втора възрастова група с „Испански танц”.

-На X танцов фестивал „Магията на танца” гр. Шумен спечелват първо място в първа възрастова група в раздел съвременни танци, парична награда във втора възрастова група в раздел съвременни танци и трето място в четвърта възрастова група в раздел характерни танци.

-Балет „Галакси” участва и в XI танцов фестивал „Магията на танца” 2016 гр. Шумен. От там имат Купа и грамота за второ място в първа възрастова група в раздел съвременни танци, с танца „Балетен урок”.

-На X Международен танцов фестивал “Танцуваща река” 2016 гр. Русе са отличени с Купа и грамота за първо място в първа възрастова група с танца „Балетен урок”, с Диплом  „Принос в развитието на балетното изкуство в България”, награда имат и от IX Национален детски фестивал за забавна песен и танци “Звезден път” гр. Разград  – Купа и грамота за първо  място във втора възрастова група с танца „Балетен урок”.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *