Търговище с поклон пред подвига на загиналите български войници и офицери

В първата събота на ноември, българската традиция отбелязва Архангелова задушница.

За седма поредна година Регионален исторически музей – Търговище инициира заупокойна молитва пред Войнишкия паметник. Търговищенци сведоха глава пред загиналите синове на България, останали завинаги по бойните поля във войните за българско национално освобождение и обединение.

„Денят, в който поменаваме мъртвите си близки, е време, в което се сещаме и за войниците и офицерите на България, за героите – хиляди, знайни и безименни, оставили костите си по чукарите на Македония, по сипеите на Мека Црев и Гургулят, край Люлебургас, в равните полета  на Добруджа – край Кубадин и  Карапелит, в Завоя на Черна, край бреговете на  Дойран и Драва”, каза директорът на РИМ – Магдалена Жечева.

Духовият оркестър, с диригент Красимира Коларова, изпълни военни маршове, отец Анатоли Тодоров отслужи заукопойната молитва, млади възрожденци от I СУ „Св.Седмочисленици” припомниха на събралите се търговищенци за българската армия, честта на българското оръжие, силата на националния дух и загиналите герои. По традиция ПК „Възраждане” също взе участие в отбелязването на Архангелова задушница.

Венци и цветя на признателност бяха връчени от името на общинска и областна администрация, политически партии, институции и граждани.

Да поднесат почит и признателност пред Паметника на загиналите за Родината бяха кметът д-р Дарин Димитров, народният представител д-р Венка Стоянова, областният управител Митко Стайков, зам.-кметовете Рая Матева и инж. Митко Панайотов, общински съветници от БСП и др.

„Истинските духовни граници на нашето Отечество са изписани с победните щикове на бойните полкове, с кръвта на загиналите  герои. Без тях днес нямаше да я има България. Без кръвта и окъсаните униформи по балканските фронтове днес нямаше да бъдем същите”, отбелязаха учениците в представената от тях композиция.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *