Отчитат напредък по проект в социалната грижа в Търговище

По време на организирана пресконференция в Община Търговище бяха оповестени подробности около  разработените и предоставени услуги по още един социален проект – „С грижа за теб”. Припомняме, че проектът се изпълнява по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, с обща стойност на договора 660 000 лв. и срок за изпълнение 26 месеца (01.08.2016 – 01.10.2018 г.).

В пресконференцията взеха участие ръководителят на проекта Христалина Халачева, координаторът Меглена Цанкова, директорът на КЗСУО Миглена Сотирова, представители на областна администрация, социални институции и журналисти.

„Услугите по проекта, по който функционира Комплекс за здравни и социални услуги в общността (КЗСУО) са разпределени в две звена: Център за ранна интервенция на деца с увреждания и Център за консултиране, подкрепа и здраве в семейството. В тях са ангажирани 26 квалифицирани специалисти, които предоставят услугите на място и чрез работа на терен”, обясни Христалина Халачева.

Тя каза още, че в звената работят социални работници, педиатри, акушер-гинеколог, акушерка, стоматолог, медицински сестри, психолог, логопед, специални педагози, кинезитерапевт, рехабилитатор, юрист, педагог, медиатор и др.

„За периода от разкриването на услугите до настоящия момент са обхванати 381 потребители, от които 261 деца до 7-годишна възраст и 120 родители”, заяви ръководителят на проекта.

Екипът акцентира и на това, че освен в двата Центъра, намиращи се на територията на  Търговище, услугите се предоставят и в 22 села от общината. В тях са обхванати потребители на  различните услуги, след предварителна информация и проведени срещи за нуждата от такава социална помощ.

На срещата стана ясно още, че в първия Център, освен ранна интервенция на уврежданията, се осигурява и индивидуална педагогическа подкрепа за децата. 749 са направените консултации в него. А във второто звено от Комплекса се оказват консултации на бъдещи и настоящи родители, индивидуална и групова работа със семействата, за да бъдат мотивирани да посещават детска градина и др.

По време на пресконференцията, Миглена Сотирова разказа, че в услугата „Ранна интервенция на уврежданията” са включени 46 деца и 80 родители, с които са проведени 666 консултации със специалист в Центъра, в детските градини и в домовете на семействата.  А в другата услуга – „Индивидуална педагогическа подкрепа на деца с увреждания” са включени 9 деца, с които специалния педагог е провел 83 консултации.

„В услугата „Подкрепа за осигуряване на здравна детска консултация и дейности по превенция на заболяванията са обхванати 152 деца от селата Руец, Кралево, Баячево, Дългач, Овчарово, Голямо Ново, Маково, Дралфа и Буйново”, отчете Миглена Сотирова, директор на Комплекса.

През следващата 2018 г. предстои стартирането на още една услуга по проекта – „Допълнителна педагогическа подготвка за повишаване на училищната готовност на децата за равен старт в училище”. За целта, екипът предвижда да бъде сформирано „лятно училище”, в което децата да подобрят предучилищната си подготвка.

„Лятното училище ще функционира всеки ден в рамките на един месец, като децата ще имат 4-часови занимания с образователен и занимателен характер”, каза Меглена Цанкова, координатор на „С грижа за теб”.

В края на пресконференцията Христалина Халачева благодари на всички ангажирани по проекта за всеотдайната и добре свършена работа до момента.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *