95 години футболен клуб Светкавица

Община Търговище бе домакин на среща, посветена на 95-годишнина от основаването на Футболен клуб „Светкавица” и организирания футбол в града. Срещата започна с презентация по темата, специално изготвена от Сашо Стойков. Той припомни едни от най-важните моменти и дати в историята на клуба от неговото основаване до наши дни.

„На 6 юли 2017 год. се навършиха 95 години от рождението на Спортен клуб Светкавица. Това е път, преминал през две столетия, през много трудности и перипетии, през външен натиск и вътрешни борби, изпъстрен с имената на бележити местни родолюбци и патриоти, защитавали и достойно носили синьо-белия екип на клуба. В много отношения историята на Светкавица е ярко свидетелство на живота, на мечтите и страданията на цялата общественост на Ески Джумая и впоследствие Търговище”, отбеляза Сашо Стойков.

Освен случилите се факти в историята на Светкавица в презентацията бе включен и богат снимков материал. Стойков обърна внимание и на собствениците и спонсорите на Клуба през годините, на едни от най-популярните местни имена във футбола, свързали професионалния си път с отбора. Говори за трудните моменти, но и за успехите, с надеждата, че Светкавица отново ще бъде емблема на търговищкия футбол.

„На проведените няколко срещи на общинското ръководство с представители на сдружението, кметът д-р Дарин Димитров изрази надежда, че формулата на футбола в Търговище може да бъде намерена с общи усилия, като се акцентира върху идеята за обединяване и подкрепа на един представителен отбор на Светкавица. За да се случи това, са необходими усилията на ПФК Светкавица АД и сдружение ФК Светкавица, на местната власт, ветерани, общественици, бивши и настоящи спортни ръководители и не последно място с привличането на хора от месния бизнес. Защото в дългогодишната си история Светкавица е преминала през много трудности и кризисни моменти, но винаги е намирала правилния път”, категоричен бе в края на срещата Сашо Стойков.

На срещата присъстваха председателят на Общински съвет инж. Хатидже Алиева, зам.-кметът Рая Матева, обществени дейци, бивши и настоящи футболисти, както и деца, трениращи в младежката школа.

Поздравителни адреси от кмета д-р Дарин Димитров бяха връчени на ветераните Иван Георгиев – Кондака и Доньо Панайотов, по повод 70-та и 90-та годишнина от рождението им. А с почетни значки ги удостои Валентин Вълчев от името на БФС. Председателят на Общински съвет – инж. Хатидже Алиева пък връчи поздравителен адрес на инициаторите на срещата по повод 95 години от основаването на ФК Светкавица.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.