95 години футболен клуб Светкавица

Община Търговище бе домакин на среща, посветена на 95-годишнина от основаването на Футболен клуб „Светкавица” и организирания футбол в града. Срещата започна с презентация по темата, специално изготвена от Сашо Стойков. Той припомни едни от най-важните моменти и дати в историята на клуба от неговото основаване до наши дни.

„На 6 юли 2017 год. се навършиха 95 години от рождението на Спортен клуб Светкавица. Това е път, преминал през две столетия, през много трудности и перипетии, през външен натиск и вътрешни борби, изпъстрен с имената на бележити местни родолюбци и патриоти, защитавали и достойно носили синьо-белия екип на клуба. В много отношения историята на Светкавица е ярко свидетелство на живота, на мечтите и страданията на цялата общественост на Ески Джумая и впоследствие Търговище”, отбеляза Сашо Стойков.

Освен случилите се факти в историята на Светкавица в презентацията бе включен и богат снимков материал. Стойков обърна внимание и на собствениците и спонсорите на Клуба през годините, на едни от най-популярните местни имена във футбола, свързали професионалния си път с отбора. Говори за трудните моменти, но и за успехите, с надеждата, че Светкавица отново ще бъде емблема на търговищкия футбол.

„На проведените няколко срещи на общинското ръководство с представители на сдружението, кметът д-р Дарин Димитров изрази надежда, че формулата на футбола в Търговище може да бъде намерена с общи усилия, като се акцентира върху идеята за обединяване и подкрепа на един представителен отбор на Светкавица. За да се случи това, са необходими усилията на ПФК Светкавица АД и сдружение ФК Светкавица, на местната власт, ветерани, общественици, бивши и настоящи спортни ръководители и не последно място с привличането на хора от месния бизнес. Защото в дългогодишната си история Светкавица е преминала през много трудности и кризисни моменти, но винаги е намирала правилния път”, категоричен бе в края на срещата Сашо Стойков.

На срещата присъстваха председателят на Общински съвет инж. Хатидже Алиева, зам.-кметът Рая Матева, обществени дейци, бивши и настоящи футболисти, както и деца, трениращи в младежката школа.

Поздравителни адреси от кмета д-р Дарин Димитров бяха връчени на ветераните Иван Георгиев – Кондака и Доньо Панайотов, по повод 70-та и 90-та годишнина от рождението им. А с почетни значки ги удостои Валентин Вълчев от името на БФС. Председателят на Общински съвет – инж. Хатидже Алиева пък връчи поздравителен адрес на инициаторите на срещата по повод 95 години от основаването на ФК Светкавица.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *