Вечер, посветена на Апостола

В навечерието на Деня на народните будители – 1 ноември, Обществен комитет Васил Левски – Търговище и Община Търговище организираха за търговищенци тържествена концертна вечер.

Празникът на изкуството бе посветен и на 180-та годишнина от рождението на Васил Левски, тъй като цялата 2017 е обявена за година на Апостола. Думата, описваща най-точно празничния концерт „Обичам те, Българийо!” е ЕМОЦИЯ! Всеки един от присъстващите гости в залата си тръгна емоционално развълнуван, душевно обогатен, с мисъл за историческото наследство, заветите на Апостола и будителите днес.

„Когато всеки от нас надмогне себе си, користните си амбиции – тогава ще преуспеем, защото да четеш и цитираш история е едно, друго е да вградиш в себе си принципите на общото добруване. Уповавайки се на духа на най-добрите ни възрожденски традиции – нека отдаваме максимума от себе си”, каза в празничната вечер градоначалникът д-р Дарин Димитров.

В знак на признателност към инициативата кметът получи подарък от Клуб „Млади възрожденци” към ОУ „Никола Й.Вапцаров” – Търговище – портрет на Васил Левски, изработен със специална техника от галета и кафе. Същият подарък бе връчен и на председателя на общобългарския комитет „Васил Левски” – София – Васил Василев, който също присъства на концерта.

Още в началото на празничния концерт прозвуча гласът на директора на Драматичния театър Петър Петров, който изпълни„Духът на Левски”.

Думи-завети, думи-истини, думи-минало, характерни и днес, думи, които бяха силно подчертани и от прозвучалия химн на България, по време на който публиката стана на крака. На сцената на Драматичния театър талантливите деца и младежи на Търговище подариха за пореден път музикално-танцово вълшебство на своята публика. Организаторите на проявата бяха подбрали тематично изпълненията на участниците, които от своя страна вложиха сърцето и душата си в танците и песните, които представиха.

Клуб „Млади възрожденци” към ПГИИ „Дж.Атанасов”, Музикална школа „New voices”, ръководена от Десислава Станкова, Балет „Галакси” към ОНЧ „Напредък – 1864”, с художествен ръководител Екатерина Петрова,  танцьорите  на Марианна Савова от Школа за модерен балет „Вега” и ДФА „Шарено герданче”, ръководен от Светла Стаменова и Анжела Георгиева към Младежки дом, Представителен младежки ансамбъл „Мизия”, воден от Валентин Димитров и професионалните певци и танцьори на Любчо Василев от ПФА „Мизия” бяха олицетворение на истинския будителски дух, на баланса между талант, трудолюбие, педагогически професионализъм и сърцатост.

„Когато има чувство и когато има мисъл, има изкуство. Прекланям се пред таланта на всички участници и техните ръководители”, заяви от сцената Веселин Николов, председател на обществен комитет „Васил Левски” – Търговище и благодари на хората, подкрепили го концертът да стане реалност.

Гледайки лицата им, слушайки гласовете им, усещайки ритъма в танците от телата им,  ти се иска да гледаш, да слушаш, да усещаш още и още, и още, защото всичко това носи пример за ГОРДОСТ, нашата гордост, тази на града ни, на страната ни, на времето ни.

„Човек трябва да излезе извън София, за да зареди батериите си с родолюбие, с хубостта на нашата страна. Няма по-хубава от нашата България!  А човек, който знае миналото си и обича държавата си – прогресира. Търговище е един от най-развитите градове, в които идеите на Апостола се чуват толкова силно и имат последователи от всички възрасти, благодарение на Веселин Николов”, каза в Търговище Васил Василев.

Сред официалните гости на концерта бяха кметът д-р Дарин Димитров, областният управител Митко Стайков, зам.-областният Стефан Иванов, председателят на Общински съвет инж. Хатидже Алиева, зам.-кметовете Рая Матева, Емине Якубова, Валентин Велчев, инж. Митко Панайотов, секретарят на общинска администрация Христалина Халачева и др. Сценарист и постановчик на концерта бе председателят на Обществен комитет “Васил Левски” – Търговище Веселин Николов.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *