Чакаме по-добри дни

Разговор с д-р Иван СВЕТУЛКОВ, изп.директор на МБАЛ- Търговище АД

Не може с едни и същи приходи да се покриват постоянно растящи разходи, а цените, по които се оценява работата ни да бъдат отпреди 10 г., когато минималната работна заплата беше 240 лв. Така просто повече не може да продължава…Ето, вижте колегите от болниците във Враца и Ловеч, където стачкуват цели колективи, еипите си подават оставка, нима това е от добро?!

-А вчера болницата в Поморие затвори врати и отпрати всички пациенти от този регион към болниците в Бургас…

-Вероятно към фалит вървят и още някои общински болници, както се изрази министърът, но не ги назова. Засега ние се крепим, въпреки, както вече подчертах, изключитело острите финансови и кадрови проблеми на болничното ни заведение.

-Тези дни здравният министър нарече хората в бяло герои на днешния ден, вероятно отчитайки този безспорен факт,  че в изключително трудните условия, особено  в някои от здравните сектори, медицинските специалисти полагат огромни усилия , за да бъде овладяно положението. Намирате ли разбиране „от горе”?

-Да, здравният министър се е заел да придвижи голяма част от наболелите  проблеми, силно се надяваме нещата да се променят към по-добро и в близко време да има положителни резултати.

-Нека уточним колко са лекарите в търговищката болница?

-От 650 души колектив, 116 от тях са лекари. Недостигът на кадри и недофинансирането на болниците – това са нашите най-крещящи проблеми, които рекушират върху цялостната ни дейност. И нашите съграждани, голяма част от които са и наши пациенти, трябва да знаят това.

-Въпреки всичко, въпреки Вашия тон на свещена неудовлетвореност, от болницата идват и добри новини- като тази например, че в рентгеновото отделение от миналата сряда се въвежда дегитализация-замяна на обикновените рентгенови плаки с дегитални и по този начин, чрез въвеждане на  компютъризацията, се минава на едно по-високо, съвременно ниво. И още нещо, което е  добре  пациентите да знаят, а именно,че заразното отделение от порутената сграда вече се мести в основната болнична сграда, в помещенията на първия етаж, /кърмаческото отделение./ Да попитам още- проблемът с отделението за хемодиализа,  който Вие лично поставихте на вниманието на областния управетел, на какъв етап е?

-Да, получихме съдействието на г-н Митко Стайков, проблемът е поставен и в Министерството на здравеопазването, очакваме той да бъде решен.

-Въпреки, че  липсва настроение за празник,  все пак, пожелайте нещо на своите колеги.

-Да бъдат здрави- пожелавам здраве на тях и на техните семейства!

-Твърде сте лаконичен ! Нека ние, пациентите,  да допълним- да има повече взаимно търпение и заедно да вярваме, че нещата в българското здравеопазване, в частност-в търговищката болница,  ще тръгнат към по-добро!…

Интервю на ДЕЯНА ВЪЛЧЕВА

До Директора на МБАЛ гр. Търговище

БЛАГОДАРСТВЕНО ПИСМО

От Маргарита Георгиева Великова, живуща в гр. Търговище, ул. „Царевец” 14

 

Уважаеми г-н Директор, с настоящото писмо бих желала чрез Вас да изразя огромната си благодарност към целия екип на Второ вътрешно отделение с началник д-р Станислав Караджов. В това отделение вече няколко пъти ми се налага болничен престой и винаги съм била обгрижвана с абсолютен професионализъм и човешко отношение от лекари, мед.сестри и санитари.

Моля чрез Вас да предам моята голяма благодарност към целия екип на Второ вътрешно отделение и благопожелания за здраве, все така висок професионализъм и всеотдайност в най-хуманното поприще на живота.

С уважение: Маргарита Великова

 

БЛАГОДАРСТВЕНО ПИСМО

ОТ Антоанета Баракова от гр. Плевен – майка на Елизабет Дениз

Уважаеми г-н Директор на МБАЛ – Търговище АД

с настоящото писмо бих искала от мое име и от името на съпруга ми да изразим безкрайната си благодарност към целия екип от специалисти и персонала на Отделението по педиатрия към ръководената от Вас структура по следния повод: в ранните часове, около 6.30 на 24.08.2017 г. дъщеря ми – Елизабет Дениз на 3 г. на път от к.к. Златни пясъци – прибирайки се за гр.Плевен, където живеем, беше в доста влошено здравословно състояние, в следствие често и няколкочасово повръщане беше доста дехидратирана. Наложи се, наближавайки най-близкия град по пътя ни – гр.Търговище, да потърсим спешна помощ във Вашата болница. Там екипът от нощната смяна на Спешното отделение ни прие, много бързо и адекватно отреагираха на ситуацията. Качиха ни в детското отделение, където беше поставен абокат и система на детето.

След като бяха направени всички необходими изследвания се оказа, че трябва да бъдем хоспитализирани и да останем за лечение при Вас, където целият екип от лекари /най-вече безкрайни благодарности на д-р Снежана Димова/, медицински сестри и санитари, които бяха на смяна на 24.08.2017 г. сутринта, проявиха абсолютен професионализъм и адекватност и извърши всичко необходимо за бързото възстановяване на Елизабет.

По този повод аз и моето семейство бихме искали да изразим благодарността си към абсолютно целия екип на детското отделение, които бяха до нас през престоя ни в болницата в периода от 24.08.2017 г. до 26.08.2017 г. /в град, където никого не познаваме и никога до сега не сме били/.

Моля, чрез Вас, да предадете искрената ми благодарност както от мен, така и от цялото ми семейство към целия персонал на детското отделение за неговия висок професионализъм, човешкото отношение и безкористно внимание, които ни оказаха.

С пожелание за успешна работа, изцяло посветена за запазване живота и здравето на хората.

С уважение

11.09.2017 г., гр.Плевен

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *