ПРОФ. СВЕТЛА БЪЧВАРОВА СЕ СРЕЩНА СЪС ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ОТ ОБЛАСТТА

БСП – Търговище и народният представител проф. Светла Бъчварова проведоха работна среща със земеделски производители от областта. Повече от час и половина те обсъждаха проблемите в земеделието, след което проф. Бъчварова определи срещата като ползотворна и успешна.

„Основната тема, която поставихме, бе за алтернативните политики в земеделието и тяхната реализация в Бюджет 2018 г.”, заяви проф. Бъчварова.

По нейните думи, тези алтернативни политики са свързани с начина на управление на поземлената собственост и новите европейски препоръки за сформирането на Агенция по земята, която да регулира поземлените отношения.

„Втората тема, която поставихме, е желанието ни да бъдат направени необходимите корекции в посока увеличаване на бюджета в Агенцията за борба с градушките. Необходимо е нейната работа да бъде значително подобрена, както и финансирането на заетите там. Доста земеделци все още не са получили обезщетенията си тази година”, каза народният представител.

Проф.Бъчварова сподели още, че ще предложат увеличаване на средствата за напоителни системи във връзка с превантивния контрол и аграрната наука, при която има голямо текучество на кадри и крайно ниско заплащане на заетите.

„Да, реформи са необходими, но земеделската наука трябва да бъде този фактор, който да създава иновации и устойчивост на сектора”, категорична бе Светла Бъчварова на срещата в Търговище.

Цената на водата за напояване, нуждата от добре подготвени кадри в сектора, издръжката на професионалните училища, след преминаването им към общините, тежката бюрократична система, сумите за акциза за горивата, проблемите в сектор „Животновъдство”, промените в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи и дали е приоритет на държавата самото земеделие са само част от поставените теми и въпроси, които земеделските производители от областта коментирали с народния представител от БСП.

„Бяха дадени и конкретни предложения, отнасящи се Закона за ДДС и преотстъпения данък печалба.Поех ангажимент да поставя въпросите на националната среща, която БСП организира по темата за земеделието, а след това в парламента. ”, обобщи Светла Бъчварова.

По думите й, основната идея на срещите с представители на определени сектори е „да бъдат дадени реални и конкретни предложения за промяна и за решаване на проблемите, с които ежедневно се сблъскват заинтересованите страни”.

Следващата среща, която БСП инициира, е с учители от областта.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *