„Мисионис пее и танцува” – празник на най-българското изкуство

За втора поредна година в Търговище се проведе Националния детско-юношески фестивал „Мисионис пее и танцува”.

Той се организира от Клуб за народни танци „Джумалийци” – Търговище, с ръководител Стамен Стаменов и в партньорство с Община Търговище.

Повече от 450 участника показаха своите таланти в областта на музикалния и танцов фолклор, съревновавайки се в надпреварата за призовите места. Поради големия брой участници в тазгодишното издание, децата и младежите пяха и танцуваха на две сцени – в Младежкия дом и Драматичния театър.

Музикалните изпълнения на участниците бяха оценявани от Румяна Филкова, народна певица от пиринския край, Нелка Петкова, преподавател по народно пеене в Националното музикално училище „Любомир Пипков” – София и председател – проф. Костадин Бураджиев, зам.-ректор на АМТИИ-Пловдив. Танците пък бяха прецизно наблюдавани от Димитър Манов, хореограф, дългогодишен солист на Ансамбъл „Филип Кутев”, Любчо Василев, хореограф, гл. худ. р-л на ПФА „Мизия” и председател – Даниела Дженева, зам.-ректор на АМТИИ – Пловдив.

След конкурсната част на фестивала всички взели участие в тазгодишното издание на „Мисионис пее и танцува” се включиха в организираното дефиле, водено от Духов оркестър – Търговище, което тръгна от ХГ „Никола Маринов” и се събра на площад „Свобода” пред сградата на Община Търговище. Именно там, на сцената пред администрацията бяха официално наградени победителите в различните категории и възрастови групи. За всички тях организаторите се бяха постарали да има грамоти, медали и купи.

Градоначалникът на Търговище д-р Дарин Димитров лично връчи голямата награда на фестивала. Тя бе присъдена за цялостно представяне на Детски фолклорен ансамбъл „Шарено герданче” към Младежки дом – Търговище, с художествени ръководители Светла Стаменова и Анжела Георгиева.

„Благодаря на всички, че сте в нашия хубав град, че внесохте такова положително настроение в Търговище и български дух, основан на фолклора! Благодаря ви деца и младежи”, каза от сцената кметът д-р Дарин Димитров.

В гала концерта на открито търговищенци се насладиха на най-добрите танцови и музикални изпълнения, а специален поздрав за гостите отправи и народната певица Румяна Филкова.

„Тазгодишното издание на фестивала „Мисионис пее и танцува” се превърна в прекрасен български празник. Ще цитирам думите на кмета на Търговище, че това е „най-българското изкуство – народните песни и фолклорните танци”. Изключително високо ниво на участниците, можем да се гордеем с таланта и трудолюбието на децата, младите хора и техните ръководители”, сподели Любчо Василев. Той каза още, че следващата година в конкурса, освен голямата награда на кмета, ще има още няколко специални отличия от национално ниво – от Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Вокална група „Незабравка” от с. Дългач, Вокалните групи на „Шарено герданче”,  Хор на „Филип Кутев”, индивидуалните изпълнители, Детски танцов състав – Велики Преслав, Детска танцова школа „Хорце” – Разград, Детски танцов състав „Пъстра китка” – Крумовград, Детски танцов състав „Зорничка” – Стара Загора, Детски танцов състав „Зеленика” – Омуртаг, ПТА – Попово, Младежки танцов състав „Мизия” – Търговище и др., получиха не само награди от фестивала, но и симпатиите на публиката, която през целия ден им подарява подкрепа и бурни аплодисменти.

Организаторите на фестивала благодариха на всички участници за представянето, с обещанието, че догодина ще ги чакат отново на третото издание на „Мисионис пее и танцува”.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *