Събина Георгиева и ВИС “Златни зари” с нови песенни отличия

ВИС „Златни зари” към НЧ „Напредък – 1864” с художествен ръководител Събина Георгиева се похвали с награди от петото издание на Международния фестивал на популярната градска песен „Есенни шуменски вечери”.

Журито на конкурса присъди трета награда на търговищкия състав за музикалните изпълнения на „Щом чуеш нявга ти” и „Мелничка за кафе”. С първа награда пък бе удостоена Събина Георгиева, ръководител и солист на ВИС „Златни зари”. Тя спечели сърцата на публиката и високите оценки на журито с „Искам аз да те забравя” и „Сънувах те аз”, в дует с Марин Нанов.

Емоционални и вдъхновяващи – така описа за „Знаме” впечатленията си от конкурса Събина Георгиева. „Есенни шуменски вечери” се организира от Министерството на културата, Община Шумен и Народно читалище „Добри Войников – 1856”, а председател на тазгодишното жури бе Хайгашот Агасян.

Събина Георгиева разказа още, че конкуренцията, в лицето на съставите от другите градове ги поздравили за избора на песни, а членовете на журито ги похвалили за високото ниво на изпълненията и за акомпаниментите не само на акордеон, но и на китара.

Синхронът на дамите, бляскавите костюми и вкусът към хубавата стара градска песен не остава незабелязан от публиката, която им подарила множество бурни аплодисменти. ВИС „Златни зари” е ръководен от Събина Георгиева през последните пет месеца. За този период това е вторият конкурс, от който състава се връща с награди.

„Това ни дава стимул да се развиваме, да представяме нови песни пред публиката, да участваме на още фестивали. Музиката и репетициите са нашия начин на живот, а колективът ни е като семейство”, разказа за „Знаме” солистката на „Златни зари”.

Тя каза още, че с групата са много доволни от представянето на „Есенни шуменски вечери”, че продължават напред с нови пориви в музикалния репертоар и се надяват да прославят Търговище с още заслужени отличия през творческия сезон.

„Изключително много държим на „Златни зари”, подкрепяме ги и се гордеем, че са част от нашето читалищно семейство. Всички в състава, начело със Събина са въодушевени, борбени, дейни,  не спират да популяризират старата градска песен с такова удоволствие и желание. А освен да дават воля на таланта си, намират тук и онази социална среда, която държи духа им и ги мотивира за утрешния ден”, коментира секретарят на ОНЧ Галина Кръстева.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *