Предлагат 44 маломерни паралелки за новата учебна година в община Търговище

44 паралелки, с изключения от минималния брой ученици, са сформирани в общинските училища в Търговище през тази учебна година. Недостигът в тях, за да отговарят на нормативите, е общо от 187 ученици.

Това става ясно от постъпилите докладни записки, с мотивирани искания за допускане на такива маломерни паралелки. Те са внесени в Община Търговище от директорите на 11 училища. Сред тях са 9 основни училища, Спортното и Професионалната гимназия по земеделие.

Ръководствата на основните училища се позовават и на законовата разпоредба да се осигури задължително обучение на децата до 16-годишна възраст. РУО – Търговище е издало положителни становища за всяко училище. На тази база е изготвено предложение до Общинския съвет да гласува разрешение за сформиране на  маломерните паралелки.

Най-много класове, с изключение от минималния брой ученици, има в училището в село Подгорица, където всички 7 паралелки (от 1 до 7 включително) имат недостиг на деца. С по 5 маломерни класа ще протече учебната година в селата: Вардун, Голямо ново, Дралфа, Надарево и Макариополско. В Лиляк има 4 такива паралелки. В Драгановец, където  има слети паралелки, ще има и 3 маломерни. В ІV ОУ „Иван Вазов” и във ІІ ОУ „Н.Й. Вапцаров” има по 1 маломерна. 2 са в Професионалната гимназия по земеделие и 1 в Спортното училище.

Заседанието на Общинския съвет, на което ще се гледа предложението на администрацията, е на 28.09.2017 г., от 09.00 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *