Журналистът Георги Иванов – юбиляр!

„Бъдете хора, щедри и добри, дори когато се очаква краят – напук на тия, дето от зори мърморят и все лошо вещаят. От мъдреци и от други знам, не трябва да се хули и отрича. Светът е удивително голям – успява оня, който го обича”.

Под това мото премина творческата вечер, посветена на 80-годишнината от рождението на журналиста, поета, писателя и преводача Георги Иванов. В пълната зала на кафе –театъра на ОНЧ „Напредък – 1864” семейството, колегите и приятелите му го поздравиха с юбилея, споделяйки свои преживявания с него през годините. Началото на вечерта бе дадено с филма „Признание – биографични щрихи от един живот”, специално направен за годишнината на Георги Иванов от К.Ст.Колев и Радка Иванова. Публиката в залата научи повече за професионалния път на поета от неговите колеги – Радослав Черкезов и Мария Пашева, от обществениците – Веселка Бахнева и Петър Матев, от съпругата – Здравка Динева, внучките – Зара и Валерия, както и лично от юбиляра.

„Георги Иванов има изключително будна и енциклопедична памет, дори сега, след години той е същият”, каза Радослав Черкезов за своя колега, прочитайки един от неговите стихове, напълно актуален за времето, в което живеем.

„Защо не ни достига доброта? Кой ни направи несъзнателно зли? Кой в нас човешкото изпепели? Кой изпрати ужаса горчив – да сме нещастни, щом е друг щастлив? Животът чака отговор от нас – не утре, днес, дори в този час…”.

Водещата на юбилейната вечер Радка Иванова го олицетвори с думите: „човек, възприел живота като творяща сила на вечността”.

Мария Пашева сподели, че едно от нещата, с които Георги Иванов я е впечатлил, когато са работили заедно /във в.”Знаме”/е неговото съчетание на логика и емоция, вяра в доброто и уважение към природата.

„Семейството му е източник на неговата неизчерпаема енергия”, категорична бе Веселка Бахнева.

Георги Иванов разказа пред своята публика за първите му стъпки в журналистиката, за учителстването му по български език и литература, за най-трудния и най-интересния момент от журналистическата му практика, за вдъхновението при писането и идеите, за които постоянно се въртят в главата му, за подбора на авторите, които превежда и не на последно място за това как Търговище се превръща в негова съдба.

„Искам да благодаря на търговищенци, защото истинският ми талант се разви точно тук, в този град – Търговище! Благодаря, благодаря, благодаря!”, с поклон Георги Иванов обеща, че ще продължава да пише нови книги и нови стихове.

Стихове на Георги Иванов бяха прочетени от директора на Драматичния театър – Петър Петров, с което допълнително предаде поетична атмосфера на вечерта. Освен авторските стихотворения на поета, прозвуча и направена от него преводна поезия на Сергей Есенин и Робърт Бърнс.Музикални поздрави на пиано отправи Стоянка Камджалова, а сред изненадите към публиката – бяха изпълненията на китара от внучката на Георги Иванов – Диана Миленкова.

Секретарят на Община Търговище Христалина Халачева бе сред официалните гости на юбилейната вечер и връчи на Георги Иванов поздравителен адрес от името на кмета д-р Дарин Димитров. Секретарят на ОНЧ „Напредък – 1864” пък Галина Кръстева подари на юбиляра направения за него филм „Признание – биографични щрихи от един живот” и красив букет на съпругата – Здравка. Гост бе и бизнесменът Божидар Митов, на когото Г.Иванов специално благодари. Всички присъстващи в залата пожелаха на журналиста творческо дълголетие, вдъхновение и нестихваща обич към всичко, което го заобикаля.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *