Европейски ден без загинали на пътя

ОД на МВР – Търговище се включва в националната инициатива „ËDWARD” – Европейски ден без загинали на пътя /European Day Without A Road Death/. По този повод бе организирана пресконференция с журналисти, в която взеха участие директорът на ОД ст.комисар Николай Ненков, областният управител Митко Стайков и началник сектор „Пътна полиция” – Търговище гл.инсп. Теодор Тодоров.

По време на брифинга стана ясно, че от началото на годината до края на месец август са регистрирани 28 тежки пътни инцидента с 12 загинали и 32 ранени граждани.

„В сравнение с предходната година е налице намаление на тежките ПТП с 14, но броят на загиналите и ранени в тях граждани е нараснал – съответно със 7 и с 4 души”, заяви по време на пресконференцията гл. инсп. Теодор Тодоров.

Той добави още, че контролните органи са констатирали на територията, обслужвана от дирекцията, 26 522 нарушения на Закона за движение по пътищата, което е с 22,74% повече от тези за същия период на 2016-та. От ОД на МВР – Търговище съобщиха още, че с близо 90% е нараснал броят на съставените за тези нарушения актове за установяване на административно нарушение, а с  18% спрямо същото време за миналата година са увеличени наложените глоби по фиш.

„За първите 8 месеца на годината са образувани 88 бързи и незабавни полицейски производства на водачи, управляващи МПС с концентрация на алкохол в издишания от тях въздух над 1,2 промила/чл. 343б от Наказателния кодекс/, и 38 бързи производства по чл. 343в от Наказателния кодекс – за управление на МПС от неправоспособни водачи, които вече са били наказвани по административен ред за същото деяние”, каза гл.инсп. Тодоров.

В рамките на инициативата на 21 септември от 9.00 до 12.00 часа на главния път София – Варна, до бензиностанция „Ромпетрол” ученици от Първо ОУ „Христо Ботев” и Второ СУ „Проф. Никола Маринов” ще раздават брошури с призив за отговорно и безопасно шофиране, отправяйки по този начин послание към всички участници в пътното движение.

“Глобалната ни обща цел е да сведем до минимум броя на тежките пътни инциденти и на загиналите в тях. Надяваме се своята роля за това да изиграят и приетите изменения в Закона за движение по пътищата. Но трябва да сме наясно, че реален ефект може да бъде постигнат само ако са налице самовъзпитание и самоконтрол у всеки водач, ако всеки излиза на пътя с уважение към останалите участници в движението и с нагласата, че спазването на правилата за движение по пътищата няма алтернатива“, заяви пред журналистите областният управител Митко Стайков.

Ст. комисар Николай Ненков призова шофьорите за търпение и толерантност на пътя. По думите му от изключително важно значение е ролята на превенция в пътната безопасност.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *