Ротавирусите – какво представляват и как да се борим с тях?

Община Търговище бе домакин на дискусия, посветена на ротавирусните инфекции. Срещата бе инициирана от Фондация МОСТ – медии, общество, семейство, традиции, с председател Юлия Пискулийска, а модератор на кръглата маса бе д-р Нигяр Джафер, зам.-председател на Народното събрание.

„Целта ни с подобни дискусии е да поставяме акцент върху важни проблеми в областта на здравеопазването. Такъв акцент поставяме на ротавирусите и ваксинопредотвратимите инфекции, тъй като все повече майки се поддават на страха от ваксините и не имунизират децата си. А това води до риск за здравето не само на техните деца”, каза в началото на срещата Юлия Пискулийска.

„Като лекар не веднъж съм се сблъсквал с пораженията от ротавирусите, които са причинител и на редица злокачествени заболявания”, сподели с присъстващите кметът на Търговище д-р Дарин Димитров, изтъквайки как влияят ваксините върху организма и какви последици има непоставянето им в определените за това възрасти.

Специален гост на срещата бе обичаната от всички поколения българска актриса Татяна Лолова, която сподели с присъстващите свои здравословни преживявания. Не веднъж по време на кръглата маса, Татяна Лолова предизвика усмивка в лицата на гостите, по нейния си начин, както само тя го може – да зарежда с енергия и позитивизъм хората около себе си.

Освен приятната атмосфера, участниците в срещата научиха защо са опасни ротавирусните инфекции и как човек би могъл да се справи с тях. Отговор на това даде д-р Цонка Йовчева, началник отделение “Микробиология, паразитология, серология и болнична хигиена“ в МБАЛ – Търговище. Д-р Йовчева бе подготвила обстойна и богата на информация презентация, с която темата за ротавирусните инфекции да бъде по-достъпна за хората.

„450 000 деца умират годишно по целия свят от този вирусен гастроентерит. Зaбoлявaнeтo пpoтичa тeжĸo пpи ĸъpмaчeтa и дeцa дo 5 гoдишнa възpacт, а cтeпeнтa нa oбeзвoднявaнe e нaй-виcoĸa, вce пoвeчe ceзoннocттa нe игpae poля.Teзи и дpyги фaĸтopи нaлaгaт Cветовната здравна организация дa пpeпopъчa пpилaгaнeтo нa вaĸcинa cpeщy poтaвиpycни инфeĸции, a Mинистерството на здравеопазването дa пpиeмe зa пpeпopъчитeлнa вaĸcинaциятa cpeщy тяx”, каза д-р Цонка Йовчева. „Ротавирусните инфекции са реален и сложен проблем, на който е необходимо да обръщаме по-голямо внимание, превенция и адекватно лечение. Егоистично е да не имунизираме собственото си дете, подлагайки на риск неговия живот и разчитайки на колективния имунитет”, заяви в Търговище д-р Нигяр Джафер.

„Смятам, че най-добрата грижа и защита от инфекциозни заболявания е нашата информираност. За това нека бъдем информирани и да се имунизираме!”, апелира в края на своята презентация д-р Йовчева.

В заключение на кръглата маса Юлия Пискулийска благодари на кмета на Търговище д-р Дарин Димитров и на всички, станали съмишленици на идеята и мисията на Фондация МОСТ за информираността на здравна тематика и проблемите в тази област.

Пискулийска изрази надеждата, че именно с подобни срещи и информирано общество ще спре тази по думите й – „антиваксиналната агресия”, която наблюдаваме в последните години.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *