Европейски дни на наследството 2017 – „ТРАДИЦИЯ И ВДЪХНОВЕНИЕ”

През месец септември в цялата страна ще бъдат провеждани различни дейности, посветени на Европейските дни на наследството 2017, инициирани и организирани от Министерството на културата.

Домакин на първата проява по повода в Търговище бе Регионална библиотека „Петър Стъпов”. В Арт-галерията, екипът на библиотеката бе подредил изложбата „Традиция и вдъхновение”. Търговищенци имаха възможността да разгледат картини на Кирил Батембергски, Румен Скорчев, Евтим Томов, Вълчо Вълчев и др.

„Темата на тазгодишната кампания е „Наследство и природа: пейзажи от възможности”. Идеята е да се покаже връзката между човека и заобикалящата го среда, а това всъщност играе голяма роля за икономическото, духовното и социалното развитие на човечеството”, обясни на присъстващите Ася Атанасова от сектор „Изкуство” в Регионална библиотека „Петър Стъпов”.

Тя сподели още, че фондът на Библиотеката притежава 159 автентични картини на известни наши художници, но повечето от тях се нуждаят от рамки и паспарту, за да могат да бъдат експонирани по време на изложби. Екипът на РБ „Петър Стъпов” се надява в най-скоро време всичките произведения да бъдат видяни от гражданите. За това обаче са нужни средства и спонсори.

Освен платната с преобладаващата в тях пейзажна тематика, гостите на изложбата разгледаха още колекция от редки и ценни издания на стари книги, някои от които уникални по формат, други пък „говорящи”. В обособени кътове бяха подредени още списания от края на 19 век , детски книги от 60-те и 70-те години на 20 век, 3 D книжки и др.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *