В сезона на дините!

Въпреки че сутрините и вечерите са хладни, сезонът на дините още не е отминал. Преди няколко години, четири, ако трябва да сме напълно точни, Ви разказахме за едно семейство от Добрич, което продава дини в Търговище. Годините минават една след друга, а Мехмед и родителите му всяко лято са в Търговище, вече от почти 20 години.

Казват, че за това време са имали и силни, и по-слаби сезони, но въпреки трудностите още пазят занаята си жив.

„Ние сме и производители на дините, а не само търговци, което изисква много повече труд, отговорност и средства”, разказва Мехмед.

Още в началото, когато започнали да отглеждат летния плод, приятел на семейството им дал идеята да дойдат да продават дините в Търговище и от тогава градът ни е като втори дом за семейството на Мехмед.

„Трудно можеш в последните години да разчиташ само на печалбата от продажбата на дините, защото разходите стават по-големи, а хората купуват по-малко”, обяснява младото момче, но казва, че и другата година отново ще бъдат тук.

Най-тежката диня, която е изтеглил за продажба до този момент през лято 2017, е 24,800 кг, а за да са доволни клиентите – имат и по-малки по размер, и по-тежки.

„Тази година дините ни са много сладки, защото при нас нямаше такива валежи. От друга страна пък ние не ги поливаме, за да бъдат корите по-тънки, а плодът вътре – по-вкусен”, издава някои от тънкостите динопроизводителят.

Диня със сирене, диня с мастика, студен динен фреш, дори динена ракия – има различни идеи за хапването й, а ако още не сте случили на сладка диня като мен – още има време!

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *