6 септември – Ден на Съединението – НЕНАУЧЕНИТЕ УРОЦИ

Сладкото опиянение от свободата, подписана и от султана в Сан Стефано, още владее българските сърца, когато идва страшната вест от Берлинския конгрес.

Отечеството злощастно е разпокъсано по волята и решенията на Великите сили. Русия, уморена и разяждана от вътрешни брожения, не съумява да се възпротиви и да запази онова, което е извоювала с кръвта и саможертвата на своите хиляди чеда. Тежка покруса обзема народа ни, недоумяващ как тъй поделят земята му между различни граници. И в изтерзаната му душа, изтърпяла цели векове чуждоробство, пламва нов блян – за целокупната България. И в Източна Румелия, и в Княжеството вярват, че това ще се случи. Още на Учредителното събрание в Търново, което се свиква наскоро след коварните кроежи на конгреса в Берлин, един депутат ще предизвиква гръмки овации с емоционалното си слово: „Целий свят знае, че всичко, което има нашият народ, освен свободата си, която дължи на Царя Освободител, спечелил си е сам. Ако има училища, си ги построява и поддържа. Ако има национална църква, сам си я добил, а не са му я добили архиереи и други личности. Имал е и единство, което Берлинският трактат развали и което пак той сам ще постигне”.

Кога и как ще стане това, още никой не знае. Но Съединението еднакво вълнува българите – оттатък и отсам Балкана. Бунтовническият дух наново се възражда, тайни и явни комитети, позиви, агитация, съзаклятия, прокламации, депеши, чети пушки – революционната екзалтация стига своя връх през 1885-та. Сърцето е Пловдив. Националният идеал привлича и обединява все повече и повече доблестни патриоти – голтаци, интелигенти, неуки, учили на Запад, гимназисти…

Неудържимо е това всенародно въодушевление, понесено и устремено с онази затрогваща сантиментално – романтична тръпка от хъшовските и хайдушки времена. И как иначе – в първите редици на поборниците за Съединението на българското отечество са Захари Стоянов, Стефан Стамболов, славният войвода Филип Тотю, майор Паница…

Някои събития и случки имат комичен ефект и придобиват вид на театрален спектакъл, но това не хвърля ни най-малко сянка връз куража и чистия порив на участниците.

И ето го големия, паметния 6 септември на 1885 година. Пловдив се вдига. С него е и войската на Източна Румелия. От Голямо Конаре е довел четата си взеизвестният и колоритен чардафон, съпровождан от смелата си годеница Делка. Той арестува генерал – губернатора Кръстевич, наречен от Захари Стоянов „треперко паша”.

Пловдив ликува. Ликуват и в Княжеството. А Европа? Тя е стресната, изненадана. Сега недоумяват Великите сили – как са го сторили българите тъй самостоятелно, без ничия помощ. Враждебно настроени, те не крият страховете си от създаването на една силна България, и все пак ще признаят Съединението – но след сръбско – българската война, която вече чука на вратата ни, и в която, напук на недоброжелателите ни, нашата млада войска ще смае с победоносния си дух.

Какво знаменателно време, какво единение – и в  покруса, и в национален идеал. Оттогава – 132 години. Години, през които и до днес не успяхме да усвоим и пренесем големите исторически уроци на Съединението и в общата ни държава, в обединеното си отечество продължаваме да живеем разделени, враждуващи помежду си, забравяйки за какво въжделеха славните ни предци.

Иванка Ботева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *