Създаваме мечтаното училище!

Първо основно училище „Христо Ботев” – Търговище – днес, малко преди да започне новата учебна година, го намираме променено и … в очакване.

Този път обаче не в очакване на своите ученици и първия  за учебната година звънец, а в очакване на големия ремонт по проекта „Обновяване и модернизиране на общинската образователна инфраструктура” по ОП „Региони в растеж”.

Още отваряйки вратата на училището се чувства различна атмосфера. Персоналът е в движение – всеки забързан и с някаква задача, в коридорите – творчески хаос, а училищните стаи – празни. Не ми се беше случвало да видя стаите на Първо ОУ по този начин, но гледайки ги, веднага в съзнанието ми изникна друга картина – че ще ги видя обновени, модерни, цветни, с необходимите технологии и европейски дизайн. Да, целият ремонт на училището отвътре и отвън по предварително начертан график трябва да приключи догодина и в новия си облик да посрещне учениците за учебната 2018/2019. А такъв грандиозен ремонт не е правен на Първо ОУ „Христо Ботев” от 1969 г.

Това ни каза директорът на учебното заведение Димитър Алексиев. Отклонихме го от работата му, тъй като редом с другите учители и помощния персонал,  пренасяше стария инвентар от стаите. Попитахме го на какъв етап е в момента проекта по обновяването на сградата, какво предстои и по какъв нетрадиционен начин ще посрещнат тази нова учебна година децата и младежите.

„Всичко, което е необходимо за пребиваването и учебния процес на ботевските ученици в III ОУ „П.Р.Славейков” е занесено и осигурено. Стаите са готови за откриването на учебната година”, разказа за „Знаме” Димитър Алексиев.

Той изказа своята благодарност към кмета на общината д-р Дарин Димитров за оказаното съдействие, на ръководствата на „БКС-Търговище” и „Охрана, паркинги и гаражи” за помощта по пренасянето, на фирма „Екофол” за организацията на превоза, на всички учители и целия помощен персонал. Директорът на училището, разказа още, че с мъжката част от екипа са пренесли цялото училищно оборудване. Една част от него – в III ОУ, а другата – на склад в сградите на бившата казарма. Дамите пък се погрижили за уюта на новите класни стаи. Димитър Алексиев каза още, че в лицето на директора на III ОУ Анета Куманова и целия колектив там имат добри партньори, без чиято помощ нямало толкова бързо да бъде направена организацията по преместването.  Учениците от Първо ОУ ще имат отделен вход, през който ще влизат в сградата на „П.Р.Славейков”, отделни коридори и стаи, само столът за хранене ще бъде общ. Преместването в друга сграда за тази учебна година създало затруднение при сформирането на паралелките за първи клас, но въпреки това – успели. А догодина всички класове ще имат възможността да учат в изцяло нова среда и изключително модерно училище.

Припомняме, че през 1996 г. е ремонтиран покрива на Първо ОУ и е направено външно освежаване на сградата, през 2003 г. е сменена фасадата, а през 2007 г. –  дограмата.

„Всеки детайл при оферирането на проекта във всичките му етапи се прецизира, за да отговаря на стандартите и изискванията, от най-дребната стъпка до цялостния облик”, каза директорът на Първо ОУ.

В края на гостуването ни, преди да продължи с останалите задачи по преместването, Димитър Алексиев пожела на учениците и двата педагогически екипа /на I-во и III-то ОУ/ преди всичко здраве, настроение, повече интересни предизвикателства от методическа гледна точка и споделяне на добри практики през учебната 2017/2018 г.

Симона Алексиева

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.