Национален протест срещу бездействието по случаи на домашно насилие

Към призива се присъедини и „Асоциация НАЯ”

Да се ратифицира незабавно Конвенцията на Съвета на Европа  за превенция и борба срещу насилието срещу жените и домашното насилие, по-популярна като Истанбулската конвенция. Това поискаха неправителствени организации от цялата страна, обединени в Алианс за защита от насилие, основано на пола. Към призива за спешно приемане на законодателни промени за най-строго преследване и наказване на извършителите на насилие се присъединява и Сдружение “Асоциация НАЯ” Търговище, като член на Алианса и организация, която от 11 години работи в подкрепа на пострадали от домашно насилие, които в над 90 % от случаите на жени и деца.

Повод за острата реакция на гражданския сектор стана жестокото убийство на 18 август в София на жена от нейния съпруг. “Това е буквално  предизвестена публична екзекуция на жената и е крещящ израз на бездействието на държавата. Тази  екзекуция е извършена със знанието на държавните органи, които са били сезирани многократно от виковете на жената за помощ. Въпреки всички оплаквания и индикации за голямата опасност, която личността на извършителя представлява, държавните органи не са съобразили този риск и той не е бил задържан. Нещо  повече, ужасното престъпление е извършено с огнестрелно оръжие, до което извършителят е имал безпрепятствено достъп.”, се казва в позицията на Алианса за защита от насилие, основано на пола.

От там отчетоха, че през периода 2014- 2016 г. в градовете, в които действат организации, членове на Алианса, са убити повече от 40 жени, като в над 90% от случаите този, който е посегнал на живота им е близък човек, най-често интимен партньор.  Трагичните инциденти почти винаги е бил предшестван от множество сигнали за ескалиращо насилие, които не са били взети предвид от институциите – полиция, социални служби, прокуратура, съд.

Заради тази черна статистика от обединението настояват за моментално задържане на насилниците, които нарушават постановените съдебни мерки и за задължителното им насочване към специализирани програми. В Търговище Програма за работа с извършители на домашно насилие съществува от 2014 година, като в момента тя се финансира от фонд “Социална закрила” на Министерство на труда и социалната политика.

За три години психолозите и социалните работници на “Асоциация НАЯ” са работили с 11 извършители на домашно насилие от община Търговище, за които Съдът е постановил, да посещават специализирана Програма. Само от началото на месец август към тази Програма са насочени още четирима мъже.

“В тази Програма работим с мъже, които упражняват насилие спрямо своите партньорки, върху децата си, както и върху по-възрастни свои роднини. Тя има за цел да осигури безопасността на жертвите, а извършителят на домашно насилие да бъде ограничен и принуден да носи отговорност за поведението си. В рамките на консултациите се работи върху  агресивното поведение, отричането, оправданията, обвиненията, за да се намали риска от последващи насилствени деяния.”, обясниха консултантите от “Асоциация НАЯ”.

Нина НИКОЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *