ВЪЗСТАНОВЯВАТ ОБИЧАИТЕ НА ПРАЗНИКА „ТОДОРОВДЕН”

Търговище, България – Търговище, Румъния

Директорът на Регионална библиотека „Петър Стъпов” – Търговище Росица Куцарова представи пред медии и партньори новия проект, по който започват работа.

Озаглавен е „Българският дух – възроден и безграничен. Нематериалното културно наследство в гр.Търговище – България и гр.Търговище – Румъния”, а продължителността му е 12 месеца.

„Едно от най-значимите национални богатства е културно историческото наследство  Опазването му е съществено за съхраняването на националната идентичност на българина. Настоящият проект цели да се съхрани творческият гений на културните ни традиции на регионално и международно ниво”, каза в началото на пресконференцията Росица Куцарова.

Тя добави още, че сред целите, които са си поставили с проекта е да се проведе задълбочено проучване и документиране на обичая „Тодоровден”, за да бъде преоткрита тази традиция сред етническите българи на територията на двете страни – България и Румъния и побратимените градове, носещи името Търговище.

Да се съхранят и предадат на бъдещите поколения местните обичаи, използвайки модерни и иновативни технологии  е друга цел, заложена в проекта.

Директорът на Библиотеката каза още, че ще бъдат създадени два филма и богат снимков материал, направени по време на възстановките от обичаите в село Кралево на община Търговище и в гр.Търговище, Румъния. Освен това ще бъде създадено и печатно издание с текстов и снимков материал, отразяващ възстановката.

„Заложили сме още изработването на географска карта с елементи от проучването на празника Тодоровден преди и днес, както и на трансграничен български паспорт, оформен с прилежащ флашпамет”, уточни директорът на РБ „Петър Стъпов” Росица Куцарова.

Тя разказа още, че преселниците от България в Търговище, Румъния са използвали предимно коне за да предвижват зеленчуковата продукция, която са изкарвали.

„И до ден днешен там гледат коне, използват ги и за атракция, а на самия празник организират голямо, внушително шествие и състезания”, уточни още тя.

Проектът е на стойност 4000 лв. и е с финансовата подкрепа на програма „Културно наследство” на „Национален фонд култура”. А партньори на инициативата са Регионален исторически музей – Търговище, Читалище – с.Пробуда, Читалище – с.Кралево, Сдружение „Културни хоризонти” – Търговище и Асоциация „Заедно”-Търговище, Румъния.

„В село Кралево живеят пет етноса, което отличава населеното място с приемствеността помежду им и всички заедно възстановяват старите традиции и народни обичаи по празниците. И този път всички заедно с общи усилия ще направим празника за Тодоровден, запазвайки традицията жива и предавайки я на поколенията”, разказа Емине Селимова, председател на Читалището в с. Кралево.

„Този празник „Тодоровден” от етнографска гледна точка не е добре проучен до сега, този проект би дал голяма възможност да се изясни автентичната картина на празника, какъвто е бил тогава и то в нашия край”, каза Дияна Жекова, етнограф в РИМ – Търговище.

„Конят в живота на местното население е заемал много сериозно място. Самият Константин Иречек има едно споменаване за изображение на кон на скалите до Кралево, което също говори за поминъка, за отношение към животното и самото място”, сподели директорът на музея Магдалена Жечева по време на началната пресконференция по проекта.

Идеята е и след приключването на проекта тази възстановка на празника „Тодоровден” да стане традиция.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *