УСПЕШНО ПРИКЛЮЧИ АРХЕОЛОГИЧЕСКО ЛЯТО 2017

По повод края на археологическо лято 2017 археолозите проф. Николай Овчаров и Стефан Иванов запознаха медиите с резултатите от тазгодишните разкопки на Мисионис.

Археолозите показаха и част от намерените находки – печат за нафора, столчета от чаши, монети от времето на Юстиниан, медальон, занаятчийски инструменти и др.

„Мисионис има няколко строителни периода. Вече имаме изключително добри наблюдения от стратиграфска гледна точка, т.е. разрезите, които правим по време на разкопките, ни показват цялата история на Мисионис”, каза проф. Овчаров.

Той припомни, че древният град е създаден през 5-6. век, а първоначалното римско селище е от 2-3. век, което се е намирало в подножието на хълма /сега местността „Парка” и „Белия кон”/. При зачистилите варварски нашествия обаче се наложило да се избере добре защитена височина, на която е създаден Мисионис, пазещ пътя от Варна за столицата Търновград.

Проф. Овчаров акцентира и на още един период за Мисионис – драматичната обсада на крепостта по време на атаката на Търново през 14. век. Тук свидетелстват още при първите разкопки погребения на много малка дълбочина, а по-късно бяха намерени и убити хора под рухналите стени.

За това свидетелстват и повече от 50-те върха на стрели, почти цяла запазена сабя, ножове, оръжия, както и череп на някои от защитниците на цитаделата на крепостта.

„Дори не сме се надявали, че може да има толкова добре запазени сгради в крепостта – на места и по два метра, което рядко се случва по археологическите обекти на България”, коментира Стефан Иванов.

Той добави още, че имало зидове на крепостни стени по над три метра, което също допринася за величието на древния град и уникалната му архитектура.

„Тази година насочихме усилията си върху разкриване на вътрешността на Мисионис с идеята крепостта да бъде превърната в бъдещ туристически обект”, каза по време на пресконференцията археологът Стефан Иванов.

Проф. Овчаров каза още, че процедурата по актуването на крепостта тече успешно, като след нейното финализиране ще може да се кандидатства по европейски програми. Археолозите благодариха на община Търговище и на дарителите за оказаната финансова помощ по време на разкопките, както и на всички търговищенци за отношението към културното ни богатство.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *