Тази тиха епидемия- Д И А Б Е Т Ъ Т

Разговор с ендокринолога д-р Виргиния ИЛАРИОНОВА

Наричат го бавният рак. Специалистите го посочват като най-значимия здравен проблем в световен мащаб. Около половин милион българи страдат от диабет тип 2.

-Д-р Иларионова, говорим за диабет тип 2. Какво непременно трябва да знаем за причините на това коварно заболяване?

-Диабетът- това е повишена кръвна захар, но при нея няма болки, затова и голяма част от хората не знаят за заболяването си. Причините? Като правило, диабет тип 2 се развива при хора с наднормено тегло или затлъстяване. Сред останалите фактори, отключващи диабета, са стресът, лошият начин на живот, наследствеността и др.

-Казват, че дори да се приложи и най-модерната, най-съвременната терапия да , ако не се спазва съответният хранителен режим, диабетикът опорочава всичко…

-Веднага ще кажа, че диабет тип 2 е такова заболяване, при което информираността на пациента е от огромно значение. Терапията на захарния диабет изисква във всеки един момент едно постоянно балансиране между хранене, физическо натоварвани, движение, преодоляване на стреса и т.н. Диабетикът до голяма степен сам трябва да бъде лекар на самия себе си и да се контролира.

-Ако се  повишава захарта в кръвта,   кога трябва да си обърнем внимание, щом болката не е симптом?

– След 30-годишна възраст, поне два пъти годишно човек трябва да си прави изследвания, да наблюдава показателите на кръвната захар. Понякога, уловено в начален стадий /преддиабет/ , заболяването може успешно да се контролира и съответните пациенти да водят пълноценен живот. Но обикновено мнозина от нас подценяват първите симптоми на болестта-съхнене в устата, жажда, вълчи апетит и др.  Тези дни при мен дойде един пациент с изтръпване на ръката, уплашил се и дошъл.  Оказа се, че с години той е имал повишена кръвна захар, но не си е обръщал внимание. И сега, когато кр.захар е  20,и е твърде късно за каквато и да е перорална  терапия, пациентът започва инсулинолечение.

-Как влияе наследствеността?

-Имах пациентка, която забременя и роди напълно здраво дете.После тя пак забременя, втори път , но й беше открито това коварно заболяване диабет тип 1 . След като роди второто си дете и то навърши 3 г., при него също беше установен диабет тип 1, наследствен. Разбира се, заболяването се контролира, макар че в Търговище нямаме детски ендокринолог. Майки с такива деца ползуват медицинските услуги на Клиниката по детска  ендокринология към болницата „Св.Марина”-Варна.

-Казват, че диабетът не е толкова страшен, страшни са последиците през годините от него.

-Така е, тъй като това заболяване засяга съдовете, то дава отражение и поражения върху сърцето, върху нервната система,  бъбреците и ускорява настъпването на проблеми със зрението, в по-тежките случаи води до инфаркт, инсулт,  до слепота, до ампутация на крайниците.

-Има ли случаи на излекуван  диабет?

-Не. Това е хронично заболяване,за  което на този етап лечение няма. Може да има светли периоди, може да има намаление на инсулина, но пълно изцеление-не.

– Твърдите, че хранителният режим е от изключително значение за контрола върху диабет тип 2.Какъв е съветът на ендокринолога за храненето при пациенти с това заболяване?

-Сладките и тестените храни трябва да бъдат ограничавани.Да не се консумират голямо количество плодове,трябва да се знае че бананите и гроздето са най –сладки. Ако толкова обичате банани, консумирайте го разделен на две през два часа. Иначе във всичко трябва да се спазва умереност, като сладките и тестените храни се сведат до минимум. По-често хранене, по-малък обем от храна.

-Някои грешни заблуди по отношение на храненето?

-Заблуда е, че непременно трябва да се яде месо. Може, но предимно нетлъсти, птичи меса, заек, риба. Бобовите, ядките, разбира се, в умерени количества също са разрешени. Най-сериозната грешка при пациентите е, че може да се ядат плодове без ограничение. За предпочитане са кисели плодове, а колкото до динята и пъпеша-  два пъти на ден по един неголям резен поне през два –три часа. Не бива да се прекалява нито с месо и мазнини, нито с плодовете. Вярно, спазването на по-строг диетичен режим от пълен човек е твърде трудно, тъй като той постоянно е гладен, но трябва да си наложи воля и умереност във всичко. Само тогава можем да говорим за контрол над диабета.

-При това главоломно нарастване на болестта, накрая-Вашият лекарски съвет?

-Както вече казах, най-важното са редовните изследвания, за да се установи заплахата от заболяването навреме. А при появата на първите симптоми на диабет, да се следят мастният профил  и въглехидратната обмяна. И…умереност във всичко- и в храненето, и при физическото натоварване, само тогава и лечението, и мерките, които се взимат, ще бъдат максимално резултатни. Нека ясно да се разбере, че в лечението на диабет тип 2 основната роля е не на лекаря, а на пациента, защото едно от най-важните неща пак повтарям е храненето, а то зависи само от волята и усилията на самия диабетик…. И едно последно изречение- избягвайте стреса, когато можете, доколкото можете-той е в основата не само на диабета, но и на повечето от другите заболявания…

Разговор на ДЕЯНА ВЪЛЧЕВА

Снимки: Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *