Мисионис- минало, настояще, бъдеще!

С тържествен водосвет бе възроден духовният живот на крепостта Мисионис.

Сред разкопките на древния град, в останките от раннохристиянската епископска катедрала на крепостта Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи водосвет, заедно със ставрофорен иконом Славчо Проданов – архиерейски наместник на Търговищка духовна околия, дякон Любомир Георгиев и църковния певец Тодор Тодоров.

Богослужението уважиха кметът на Търговище д-р Дарин Димитров, областният управител Митко Стайков, председателят на Общински съвет инж. Хатидже Алиева, зам. – кметовете Емине Якубова, Рая Матева, Валентин Велчев и инж. Митко Панайотов, ръководителите на разкопките на Мисионис – проф. Николай Овчаров и Ангел Конаклиев, директорът на Регионален исторически музей Магдалена Жечева, гости и др.

Митрополит Йоан сподели, че богослужението ще възроди и ще възкреси това, което е било тук като духовен живот, като изживяване, като дейност на човека в духовен план и в чисто практически и ще напомни за това място, което носи своята дълбока история, което носи своята изключителна присъственост в духовния живот на този район и което място безспорно предстои да бъде още разкривано.

„Вълнуващо е след хиляди години да има отново служба тук на това място. Мисионис е миналото, Мисионис е настоящето, Мисионис ще бъде и бъдещето на нашия град”, каза пред журналистите кметът д-р Дарин Димитров.

„Мисионис е ценен както за Търговище и нашата област, така и за България, и за Европа. Ние трябва да го покажем на всички, като нашата задача е да намерим средства, да продължаваме с разкопките и да направим крепостта достъпно място за желаещите да я посещават”, коментира областният управител Митко Стайков.

В присъствието на всички гости археолозите показаха оловен кръст-реликварий от ХIII-XIV в. – на едната му страна с Исус Христос, а на другата с образите на Богородица и апостолите Петър, Павел и Андрей, открит преди време на главната улица на Мисионис, на около  десетина метра от епископската катедрала. Предположенията, направени от местните археолози, са, че в реликвария са съхранявани мощите на свети апостол Андрей Първозвани.

„Без съмнение култът към апостол Андрей е бил силно развит в земите на Североизточна България още от времената на ранното християнство. Сигурно е, че това се отнася и за древния Мисионис. Негово Високопреосвещенство Варненско-Преславският митрополит Йоан отслужи точно тук тържествен водосвет неслучайно, аз го разглеждам  като приемственост на делото, започнато от апостол Андрей и ръкоположения от него първи Варненски епископ Амплий преди почти 2000 години”, разясни проф. Николай Овчаров.

„Моят апел е за подкрепа – духовна, морална и финансова, за довършителните дейности на крепостта. Мисионис е уникално място с уникално присъствие, за мен е чест да бъда тук”, каза в края на своето гостуване митрополит Йоан.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *