БЪЛГАРСКАТА ЖУРНАЛИСТИКА ВСЕ ПОВЕЧЕ… ПОЖЪЛТЯВА!

Съвременното общество в световен мащаб не би могло да си представи живота без „тяхно величество” – медиите. Журналистиката е всепризнатата четвърта власт. Тя е в състояние да издигне и провали всеки човек, който стане обект на нейните разследвания, анкети, информации, статии и пр. А основното призвание на журналистиката е да популяризира позитивното в живота, в човешките взаимоотношения, в духовния и стопанския живот, в спорта и социалната сфера. С една реч: във всичко!

През последните години обаче българската журналистика все повече…пожълтява! Сиреч, обект на пресата, радиото, телевизията, интернет и всички останали средства за масова информация не е най-вече доброто, красивото, толерантното, напредничавото в живота, а тъкмо обратното. Телевизионните канали целодневно ни занимават с най-лошото, с най-грозното, с най-пошлото,  станало през деня и най-малко време и място отделят за другата страна на медала – за доброто, красивото, напредничавото. Същата песен пеят и почти всички вестници и списания, радиоканали, интернет информации.

Човек се пита: нима във всеки Божи ден няма благородни постъпки у хората, няма красиви събития, няма дружелюбност и толерантност към другостта, към етносите и различните религии? Разбира се, че има! И то в изобилие. Но медиите робуват на една ретроградна максима, че добрата новина не е новина! И затова в техните емисии и тиражи пошлото и грозното рязко преобладават. Как тогава няма да има в живота насилие, кражби, убийства, изнасилвания, корупция и пр. лоши неща и порнография.

Хубаво е, че поне в Търговище – останалите две медии: вестниците „Знаме” и „Търговищки новини” не попадат в тази категория „жълти издания”. И слава Богу! Главните им редактори са от „старата генерация” журналисти и затова са чужди на … жълтината!

РАДОСЛАВ ЧЕРКЕЗОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *