„ТАМ, КЪДЕТО ЖИВОТЪТ СЕ СЛУЧВА”

Млад въздушен фотограф от Търговище представи пред публика първия си късометражен филм за града. Това се случи в кафе-театъра на ОНЧ „Напредък – 1864”, където търговищенци се насладиха на продукцията на голям екран.

„Късометражното видео продължава едва малко повече от пет минути, но в тях е предоставена кратката история на обикновения човек, живеещ в малкия град, носещ със себе си цялата цветност, която може да създаде през съзнателния си живот”, сподели в началото авторът на филма Кольо Ст. Колев.

Залата на Читалището беше препълнена, като не малко бяха правостоящите зрителите, а интересът към събитието – засилен. Авторът на късометражния филм разказа как е избрал местата, където е снимал, и как се е родила идеята за „Търговище, където животът се случва”. Кольо Ст. Колев представи и участниците, включили се в специално заснетите сцени, а над 100 души са участвали пряко и косвено в петминутния късометражен филм. В някои от сцените имаше бебе на четири месеца, детенце на три години, влюбени младежи, възрастна двойка и др. Озвучаването на историята и използваната музика са също на хора от Търговище – Стела Антонова и Любомир Иванов-JKro, което прави филмчето още по-вълнуващо и специално за града.

Зрителите видяха уловени отвисоко красиви сцени от „Борово око”, квартал „Варош”, парк „Юкя”, площад „Свобода” и др. места от Търговище, където според автора „можеш да създадеш собствени микросветове и да забравиш за всичко останало”.

Кольо Ст. Колев сподели с присъстващите в залата, че късометражният филм участва и в Международен дрон кинофестивал, където е финалист. За международния форум каза, че е получил покана, а над 3000 души в края на август в Пловдив ще могат да разберат за красотите на Търговище, когато са дните на фестивала.

Премиерата развълнува силно публиката, в някои очи светеха сълзи, други гости бяха усмихнати, някои пък замислени и съсредоточени, всеки усети видяното през своята индивидуалност, всички обаче с една единствена мисъл – за Търговище, родното градче, това, в което е израснал или в което е избрал да живее, това, в което всеки ден се сблъсква с трудности, но и в което хубавите неща също се случват и ги има.

Публиката награди автора с аплодисменти, поздравявайки го за мотивацията, идеите и творческия поглед, които е вложил във филма.

„Исках да направя видео съдържание с подбрани, според моята преценка, места от града, които си струва да бъдат видени от друга перспектива – от птичи поглед. Търговище от въздуха, Търговище от небето, Търговище такова, каквото е, достатъчно далеч от мрънкащия човек и мръсотията, която в повечето случаи сами си правим, и после си търсим виновни. Исках да покажа онази част, в която дребнавостта, посредствеността и елементарното са трудно забележими. Да живееш в малкия град, не означава да се примириш с обстоятелствата. Това, колко голям ще бъдеш или колко смислени неща ще създадеш, изобщо не е географски обременено. А в Търговище животът наистина се случва. Съзнанието е нашият истински лимит. Ако се ограничаваш с мисли в колко малък или неразвит град живееш, ще останеш заграден с оправдания до края. Можем да превърнем живота си в по-интересно, по-съдържателно, по-идейно и цветно място за споделяне. Посланията, които оставяме, реализирайки идеите си, променят света. Търговище отвисоко изглежда ПРЕКРАСНО! Така изглежда онова Търговище, в което искам да живея!”, разказа за „Знаме” авторът на „Търговище, където живота се случва”.

Въздушният фотограф почерпи гостите на събитието с домашно направена от него баница и чаша вино, давайки обещанието, че тепърва ще радва почитателите си с още дрон изненади.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *