Митко Стайков участва във форум „Доброволните формирования-от цел към реалност“

Областният управител на Търговище участва заедно с всички областни управители и представители на институции в дискусионен форум на тема „Доброволните формирования-от цел към реалност“.

То се проведе в столицата и бе посветен на състоянието на доброволното движение в страната. Бяха обсъдени резултатите от прилагането на приетата стратегия за развитието на доброволните формирования в България.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев заяви, че е изключително впечатлен, че в страната вече работят ефективно над 200 доброволни отряди.  Той изрази надежда парламентът да приеме законопроект за доброволчеството, защото трябва да има правила. 
От своя страна председателят на Комисията по сигурността в НС Цветан Цветанов призова присъстващите областни управители да бъдат активни и заедно с областните структури на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ да направят работещ механизма за набиране на доброволци.

Към момента на територията на страната има 205 доброволни отряда, в които членуват малко над 2800 доброволци. В над 77% от българските общини вече работят доброволни формирования, макар и не в пълен капацитет. На част от доброволците вече е осигурена специализирана пожарна и аварийно-спасителна техника.

Областният управител Митко Стайков изнесе официални данни, според които към момента в община  Антоново се подготвя доброволно формирование, като в него ще бъдат включени пет кандидата.

В община Търговище е изградено едно доброволно формирование включващо пет доброволеца, които са преминали три модула на обучение.

В община Попово има едно формирование,  включващо двадесет и пет доброволеца, които са преминали три модула на обучение.

В община  Опака има едно доброволно формирование, в което са включени шест доброволеца, също преминали три обучителни модула.

В община  Омуртаг доброволците са десет. Те са включени в едно формирование.   

Форумът бе организиран от Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението ” към Министерство на вътрешните работи съвместно с Фондация “Ханс Зайдел ” .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *