Кой кмет не иска да върне младите в общината си

Първо интервю на новия кмет на Община Антоново Хайредин МЕХМЕДОВ

Кратка визитка: Хайредин Мехмедов е 42-годишен, родом е от с.Коноп, Антоновско. Завършил е Благоевградския университет, специалност „икономика”, а впоследствие и магистратура”регионално развитие” към  ВУ във Велико Търново. Заедно със семейството си живеят в Търговище.

От 1998 г. работи в Община Антоново, от които 6 г. е зам.кмет и още 6 г. е председател на Общинския съвет на Община Антоново. На последните местни избори той бе избран за кмет на Общината  с 1907 гласа /близо 62%/.

-Г-н Мехмедов, Вие сте на 7 дни кмет на Община Антоново- с какво се захващате най-напред?

-Познавам добре проблемите на всичките 62 населени места на нашата Община, където живеят около 4 300 жители  и веднага, от първия ден се захващаме за работа. Разбира се, проблемите са много- те са и кардинални, и делнични. Към кардиналните бих причислил обезлюдяването на региона, както и болезнения проблем с безработицата-два тежки проблема, които дават проекции към живота в общината във всичките му сфери..

Няма ли преференции за бедни и обезлюдени региони като Вашия, няма ли програми, проекти, чрез които да се осигуряват с предимство работни места?

-Там е работата, че няма. Единствената програма, отворена за безработни, е за лица до 29 г.възраст, по нея вече минаха всички, отговарящи на условията лица,всички бяха назначени за по една година и толкова. Болен въпрос при нас си остава въпросът с  хората с основно образование/ около 45% от трудоспособното население в Антоновско/- те остават трайно без трудова реализация, съответно-без доходи,  за тях няма отворени програми. А също така и една друга категория- хора в предпенсионна възраст,  2-3 г. преди пенсия. Такива наши съграждани са около 200 души, за тях също няма работа. Но така не е само при нас, това са проблеми и на останалите малки общини.

Казвате, че и при Вас процесите на миграция са много интензивни. Изобщо, виждате ли такъв начин, за да се върнат  младите в малките общини, какво бихте могли да им предложите?

-Труден отговор. Кой кмет не би искал младите хора да се завърнат в неговата община, но големият въпрос е какво да им предложим, тъй като в чужбина те взимат солидно възнаграждение , една трета от него,  като работна заплата, ние не бихме могли да им предложим. Затова и този процес на движение навън, към чужбина, ще се задълбочава…

Кметът е човекът, когото всички търсят, който е отговорен за всичко.Какво обещахте на хората по време на предизборната кампания, какви конкретни цели в полза на населението си поставяте занапред ?

-От 2003 г. се занимавам с общинска политика, познавам хората поименно и проблемите на всеки от тях във всичките 62 населени места. Хората имат нужда от някои малки на пръв поглед неща, но много важни за тях. Едно от нещата, което искат хората, е изрядно улично осветление, нама ли такова, зачестяват кражбите най-вече на добитък. Този въпрос никак не е за подценяване и във всички села вече е уредено уличното осветлениел В момента ударно се подменят изгорелите лампи, за да бъде всичко наред.

Успоредно с това, обръщаме сериозно внимание и на косенето-пътища, алеи, градинки-навсякъде е окосено, а сега, след дъждовете, започваме косенето втори път.

И нещо друго-пътищата и техния ремонт, поддръжката им. На 95% общинските пътища вече са асфалтирани. Вече започваме улиците в населените места, поне по една-две улици ще асфалтираме до края на тази година в по-големите села:Трескавец, Стеврек, Моравка, Добротица и др. Другото, което съм обещал и непременно ще изпълня, е безплатен Интернет по селата, за да могат хората да говорят с децата си в чужбина, безплатно.

оку-що споделихте една Ваша по-нестандартна  идея- всеки кмет с косачка, разкажете…

-Пред вид не особено голямата трудова заетост на кметовете по места, възнамеряваме да им поставим една такава задача- сами да косят тревните площи в селото. Разбира се, предвиждаме да им осигурим и техника-ще закупим вероятно около 15 храсторези, за да може с тези машини да се косят входа, градинките, обществените места във всяко село. Всяко населено место трябва да има не занемарен, а приветлив вид, като влезеш-да ти е драго да се разходиш из него.

-Накрая бих искала да запитам-вярно ли е, че в Антоновско има села с по 1-2 души?

-Вярно е. Антоновска община е с прекрасни природни дадености, тя е едно чудесно кътче за живеене  и ако се обърне по-голямо внимание на нейните хора, ако повече наши проекти бъдат одобрени, ако повече обществено внимание и грижа се прояви към този край, убеден съм, че и резултатите няма да закъснеят! Колкото до общинската администрация-правим всичко, което е по силите ни и което зависи от нас в посока по-доброто благосъстояние и бъдеще на хората от Антоновския регион.

Разговор на ДЕЯНА ВЪЛЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *