Възстановяване на една географска справедливост

Тема от предстоящата сесия

Като първа точка в докладните записки на предстоящата общинска сесия е записано предложение относно именуване на най-високия връх в Дунавската равнина. Това е кота 516,9m, безименна, която се намира в землището на с.Александрово. Предложението е постъпило от доц д-р Александър Сарафов от Софийския университет „Св.Климент Охридски”. До този момент в обществена употреба е битувал неверният факт, че  най-високата точка в Дунавската равнина е Търнов дял в Шуменското плато, който е с 15 м. по-нисък  от нашия- /501,9m/.

Срещу този неверен факт се обявяват редица географи, краеведи, историци, активни граждани, които настояват  за осветляване на тази съществуваща години наред географска несправедливост.

Към докладната записка са приложени  отвореното писмо по въпроса на доц.д-р Александър Сарафов от СУ”Св.Кимент Охридски”, който убедително аргументира тезата , предложение от Бойка Казакова, представител на Инициативен комитет от географи- регионалисти, историци, краеведи , граждани и др. Тъй като в правомощията на  Общинския съвет е  именуването на обекти от  местно значение,  предложението на всички заинтересовани, родолюбиви граждани  е-кота 516,9 m-безименна, най-високият връх в Лилякското плато, да бъде именуван „Александров”.

ДЕЯНА ВЪЛЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *