Благотворителен базар за реставрацията и консервацията на Хаджи Ангеловата къща

Благотворителността в името на благородни каузи има забележителна българска история. Съзнанието и потребността да помагаш е съществувала винаги. В повечето случаи тя е от онези качества на духа, които не всеки притежава. Има я и в нашето напрегнато, динамично и меркантилно време.

        В горещите юнски дни търговищки младежи от движението „Arts & Crafts” организираха благотворителен базар и се превърнаха в истински загрижен посредник на благотворителност за реставрацията и консервацията на Хаджи Ангеловата къща в нашия град. Щастливи сме, че тези млади хора станаха наши искрени и загрижени съюзници в съхраняването на една от най-забележителните недвижими културни ценности на възрожденско Търговище.

          Хаджи Ангеловата къща е великолепен представител на  възрожденската жилищна архитектура в града ни, своеобразно свидетелство за разцвета на Ески Джумайския /Търговищкия/ панаир и града в средата на ХІХ в. Самата тя разказва история и съхранява история. Видимо е, че сградата се нуждае от действия по консервация и реставрация. Опитите на Регионален исторически музей – Търговище през последното десетилетие бяха насочени към кандидатстване за финансиране пред банкови институти и европейски програми. Уви, засега неуспешно. С всяка изминала година дейностите по опазване на сградата се оскъпяват.

          Представителите на младежите от „Arts & Crafts”, внесоха в Регионален исторически музей – Търговище, втората сума събрана от тях за каузата. Общо парите внесени за съхраняването на Хаджи Ангеловата къща вече са 691 лв. Не са много по отношение на общата сума, която е необходима и надхвърля 250 000 лв. Но … понякога е нужно много малко, за да се постигне ПОВЕЧЕ!

          Благотворителната проява на младите хора дава шанс, за да се направят и следващите стъпки. Сумата ще стане част от финансиране на проекта за художествена реставрация на фасадата на възрожденската сграда.

                Благодарност на всички съпричастни към инициативата на  „Arts & Crafts”!

                 Благодарност към всички млади хора от  „Arts & Crafts”, които упорито и настойчиво нахлуват в обществения живот на Търговище, следвайки най-добрите български традиции и създавайки нови полезни и значими културни реалности!

 Регионален исторически музей – Търговище

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *