ПРАЗНИЧЕН ЕНЬОВДЕН В МУЗЕЯ

За поредна година Регионален исторически музей – Търговище организира празника на билките и слънцето – Еньовден.

Тържествата започнаха с концерт-спектакъл на открито пред Славейковото училище.

Актьорите от Държавен куклен театър – Търговище бяха подготвили за публиката песни от различни пиеси, правени през годините.

Билкарят Георги Андонов пък даваше съвети на търговищенци за здраве. Базирайки се на своя дългогодишен опит, г-н Андонов отговори на всеки зададен му въпрос, относно полезните свойства на билките. А всички присъстващи на празника в музея преминаха през окичения с цветя и билки венец, да са здрави през цялата година и да имат благоденствие в делата си.

Симона Алексиева

Дълги години българите свързват Еньовден с прощалния танц на Слънцето, с окъпаните в магическа роса билки. Казват, че на тоя ден „Еньо си намята кожуха и тръгва за сняг”. Слънцето стига до самодивско езеро – там дето извира жива вода, окъпва се в нея, поръсва с целебни капки земята и така окъпано и подмладено се обръща назад и поема дългия път към зимата. Млади и стари се търкалят в росни ливади, къпят се в извори и реки, вярвайки, че водата, в която преди тях се е окъпало Слънцето, ще отнесе всичките им болести.

Нощта срещу празника е една от най-мистериозните в годината. Това е и времето, в което всяка трева добива особена целебна сила. Казват, че тя се губи с изгрева на Слънцето. Затова още преди зората да пукне тръгват по гори и ливади да берат росни билки – еньовче, чемерика, тинтява, омайниче… Наближи ли изгрева поглеждат към Слънцето, за да видят неговия прощален танц. Вярват, че тези, които успеят да го зърнат ще са здрави през цялата година.

Част от набраните билки се свиват в “еньовска китка”, която, изсушена, ще служи за лек през годината. Разболее ли се някой, в нея е надеждата – киснат или варят китката във вода и с нея мият или запойват болния, за да оздравее.

С останалите билки, вързани с червен конец, увиват голям еньовски венец. Всички се провират през него за здраве. После го окачват някъде и го скътват за през годината. Когато някой заболее от незнайна болест или му направят лоша магия, откъсват билка от венеца и с нея го лекуват.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *