Тръгнат ли си лекарите, връщане назад няма

За финансовите  и кадровите проблеми в търговищката болница -разговор с д-р Иван СВЕТУЛКОВ, изп.директор на „МБАЛ-Търговище”, АД

Д-р Светулков, взимаме повод от заседанието на Сдруженията на частните, на общинските и на областните болници в София, откъдето Вие се върнахте тези дни, и кадето бяха обмислени конкретни мерки за решаване проблемите в българското здравеопазване. С какво беше ефективна тази среща?

-С това, че в началото на юли ще бъде организирана кръгла маса по проблемите на българското здравеопазване, за да се кажат на висок глас неговите болежки. Разбира се, на различните категории болници проблемите са различни, но всяка категория болнични заведения ще има право на презентация, за да изложи своето виждане по въпросите пред широк кръг ръководители и специалисти, имащи отношение и ръководещи българското здравеопазване.

-Нека откроим проблемите в Търговищката болница.

-Oсновният проблем при нас е недофинансирането. За да функционира един болничен организъм, той се нуждае от един финансов ресурс, под който  не може да съществува. Липсват ни около 10-15 % приходи.Разходите се увеличават непрекъснато.  Цените на клиничните пътеки не са актуализирани от 2008 г., а оттук е нашият основен приход. Ще припомня, че тогава, през 2008 г. минималната работна заплата беше 240 лв., а от началото на тази година е 460 лв. Това наложи да се вдигнат заплатите на всички категории служители и най-вече на санитарите и на медицинските сестри, чиито брой е най-голям/ 150 санитари и 250 медицински сестри от 620 души болничен персонал/. И още цифри: средната работна заплата при лекарите-специалисти  през 2015 г. беше 1 800 лв., но в последно време се наложи тя да бъде намалена на 1 500 лв., пак по същата причина-липса на приходи. Това неминуемо води до спад в мотивацията за работа и създава редица кадрови проблеми.

-Вероятно това имахте пред вид, когато на срещата при областния управител с ръководни кадри в областта на здравеопазването в региона, Вие се изразихте, че „лечебните заведения затъват финансово и кадрово”.

-Отново ще си послужа с факти:МБАЛ-Търговище вече няма ендокринолог. Има недостиг на кадри в кардиологията, крайно недостатъчни са двамата  специалисти д-р Русева и д-р Хаджиева, в неврологията-също, само трима са специалистите:д-р Костова, д-р Митева и д-р Станчева. Огромна е радостта ни, че в педиатричното отделение постъпиха двама специализанти, при белодробните болести-трима, това е чудесно, но всичко това не решава кадровия ни проблем. Отново ще кажа, че невъзможността от адекватно заплащане на лекарския труд неминуемо води до спад в медицинските дейности. Ще допълня и това, че от октомври до днес надлимитната дейност е на стойност 420 000 лв., тези пари болницата не ги е получила, а по този начин най-вече страдат доставчиците, които не е изключено да спрат. Над 200 000 лв. са вече направените разходи, без да са ни приведени съответните суми. Обществеността трябва да е наясно, че болницата може да работи и без да храни своите пациенти, тя може да работи и без да дава лекарства, но трябва пределно да е ясно, че без медицински специалисти, без лекари, едно здравно заведение не може. Лекарите трябва да имат мотивация, за да остават в Търговище. Обществото ни трябва да ги защити. Защото тръгнат ли си лекарите, връщането им назад е невъзможно, това трябва да е ясно на всички. Градът ни ще страда от липса на качествено здравеопазване…

-Тук ще отворя скоба, за да кажа, че през последните години, под Вашето ръководство,  в по-добрите времена във финансово отношение,  за търговищката болница се направиха много неща:  ремонти, строителство, оборудване, апаратура , нови асансьори…

-Така е, около 16 млн. инвестиции от собствени приходи / и ок.2 млн.държавна субсидия/  от 2003 г. сме вложили в строителство, ремонти, апаратура. И наистина,  нашето  заведение е предпочитано място за лечение на пациенти не само от Търговищкия край, но и от много населени места от Североизтока. И този поток от пациенти не е намалял, но приходите не се увеличават, а разходите по отношение на енергоносители, горива, консумативи постоянно расте. Липсват приходи в размер на 10-15 %., а без този финансов рсурс  напрежението в МБАЛ ще продължава да расте.

– Какъв е изходът от настоящото положение, според Вас, д-р Светулков,  като човек, който 31 г. е в сферата на здравеопазването?

-Изходът е един- преразглеждане и актуализиране цените на клиничните пътеки. Ние сме държавна болница с 67% държавно участие / останалото се разпределя между търговищките общини/, болницата ни е с областен статут. Като такава,  МБАЛ-Търговище продължава да работи, лекуваме, оказваме адекватна и навременна помощ, никой пациент не сме върнали, но крайно време е да бъде свалено напрежението, до което води недофинансирането на болничното ни заведение. И ние категорично ще настояваме за това на всички нива, от които зависи качественото медицинско обслужване в нашето здравно заведение.

Разговаря ДЕЯНА ВЪЛЧЕВА

Сн.:С.Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *