Браво!Голямо Браво! за балетната школа „Макарнаян-Стойчева”

Миналата седмица се състоя заключителният концерт, на който беше представена годишната продукция на Балетна формация „Търговище” с ръководители Мариам Макарнаян и Севдалина Стойчева.

Препълнената зала в Младежкия дом аплодира композициите на всички възрастови групи- като се започне с дебютната изява на най-малките, които за първи път стъпиха на сцена с танца”Принцеси” и се завърши с магнетичното изпълнение на най-големите балерини.

При тях всичко е класа! Винаги съм се дивила на организацията и дисциплината в тази формация и неведнъж съм се питала-дали ние, от залата, наслаждавайки се на поредната композиция,  даваме ли си сметка какво стои зад този художествен продукт?!

И как се постига всичко това?!

Защото всичко-от началото до края на представлението е като един смазан механизъм. Като се започне от изящната хореография, в която е вплетено светоусещането на двете големи-Макарнаян и Стойчева, и се премине през невероятната музика /Браво! на Костя Кряколов!/, и се стигне до костюмите/ изключително стилни, в унисон с характера на всеки танц!/…Прибавяме и усърдието на родителите, отговорни да доведат детето, после да го изчакат и поемат… Осветителите, техническите отговорници…Не пропускаме и заслугата на една жена-Даниела Марчева-Директорът на Младежкия дом-изключително дейна, енергична, сърцата, която е в основата на всеки успех на съставите от Младежкия дом…Питаме я-как се постига всичко това?Благодарение на целия този екип от съмишленици-казва тя.-Танцът! Той е поема, в която всяко движение е дума. Повече от 45 г. БФ”Търговище” оставя трайна диря в поколения деца, като ги приобщава към магията на това трудно изкуство. Да докосваш, да раздвижваш, да вдъхновяваш-това е истинският дар на танца и аз смятам, че двете ръководителки в лицето на М.Макарнаян и С.Стойчева и техните възпитаници постигат това. Тази година, на различни културни форуми- на Албена, Казънлък, Русе и др., те спечелиха високи отличия и по нищо не се различават от техните връстници от професионалните балетни школи. Нашите деца, макар и от непрофесионални състави, работят професионално…Успехите им доказват това.  Питате-как се постига всичко това? С много любов! Когато човек, като г-жа Макарнаян и г-жа Стойчева, силно обича работата си,  целта е да се постигне още и още, да се постигат нови върхове. Цялата дейност на школата е едно надграждане, един устрем -нагоре, нагоре…

Доказателство за всичко това беше и този пореден годишен концерт. Радостни, одухотворени детски лица, трепетни погледи, удовлетворени / и просълзени/ от постиженията на своите рожби лица на родители можеха да се видят в залата, изпълнена до краен предел. И както си му е редът- букети, много букети, сърдечни прегръдки и ръкостискания, снимки за спомен-зала и участници се сляха ведно, а над всички тях бе вечният човешки стремеж към хармония и съвършенство. Младежкият дом в Търговище предоставя възможност на малки и големи  да се докоснат до тази магия, балета, в която влюбиш ли се, то е до живот…

ДЕЯНА ВЪЛЧЕВА, Сн.Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *