ПРАЗНИЦИТЕ НА ЖЕНСКИТЕ И ДЕВИЧЕСКИ ХОРОВЕ – ВДЪХНОВЕНИЕ, ЕМОЦИЯ, МУЗИКАЛНО МАЙСТОРСТВО!

Три дни Търговище бе домакин на десетите юбилейни Празници на женските и девически хорове „Проф. Лилия Гюлева”.

Любителите на хоровото изкуство определиха концертите като вдъхновение, публиката – като емоция, а професионалистите – като музикално майсторство.

Своето вълнение участниците предадоха на публиката, която пък им подари аплодисментите си, след всяко изпълнение.

И през двете музикални вечери, концертната зала на ОНЧ „Напредък – 1864” бе пълна, а не по-малко емоционален бе и третият концерт в храм „Св. Иван Рилски”. Ползотворна бе и кръглата маса за хоровете, на която бяха представени няколко презентации, направени за юбилейното издание на фестивала.

По време на десетите хорови празници прозвучаха програмите на шест състава:  Женски хор „Христина Морфова” – София, с диригент  Таня Никлева – Владева, Академичен народен хор на АМТИИ – Пловдив, с диригент проф. Костадин Бураджиев, Детски хор на БНР – София, с диригент Венеция Караманова; Девически хор „Стив Наумов” – Македония, с диригент Любо Трифоновски, Женски хор „Канцона” – Полша, с диригент Наталия  Писка и домакините от Женски хор „Златна лира” – Търговище.

Всички те имаха по регламент 30-минутни представяния. Някои от съставите – участници изпълниха бисове, а на определени песни публиката стана на крака.

В очите на гостите в залата пробляскваха сълзи, други бяха с широка усмивка, трети коментираха изпълненията, имаше сериозни и замислени погледи – всеки един зрител в публиката усети музикалните импулси по свой собствен начин, но в никакъв случай не остана безразличен към случващото на сцената.

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров, областният управител Митко Стайков, зам. – кметовете Рая Матева и Емине Якубова бяха сред гостите в публиката. А специално за Празниците в Търговище бяха още акад.проф. Емил Янев, съпруг на проф. Лилия Гюлева, диригентът и почетен гражданин на Търговище Йордан Камджалов, Йозджан Сьомнез, композитор, диригент, преподавател и пианист в Истанбулската консерватория, Ценко Минкин, председател на Съюза на българските композитори, зам.-председатетят Деница Узунова, Летка Димовска – Полизова, диригент от Македония, Емануела Манчева, редактор и водещ в БНР и др.

Освен с гласовите си данни, женските и девически хорове впечатлиха търговищенци със стилните сценични костюми, екипността, която изпъчваха с изпълненията си и интерпретацията на песните, подбрани в репертоарите им.

Със своите специфични движения, диригентите също рисуваха музикални картини на сцената. Бързите и енергични трептения на пръстите на ръцете им, редуващи се с бавни и нежни, страстни и кулминационни, прибрани и широко разперени – индивидуалността на всеки един от тях бе така ярко изразена и едновременно част от цялото. Великолепие, което може да се усети само като емоция.

Емоция, която достигна своя най-висок връх, когато над 150 души на една сцена запяха заедно „Сюита за детски, женски, народен хор и оркестър”, написана от Красимир Кюркчийски, специално за Женски хор „Златна лира”. Произведението бе изпълнено за първи път от 20 години насам. До момента е представяно два пъти, като няма съхранени записи. Четирите хора, заедно с Разградската филхармония „Димитър Ненов” в абсолютен синхрон и баланс, направиха произведението по мотиви от балета „Козият рог” незабравимо изживяване за всички участници и гости. Изпълнение, което завинаги ще остане в историята на града ни и за което дълго още ще се разказва.

Всички състави получиха грамоти и плакети за участие от Община Търговище и от Българския хоров съюз. А освен това бяха връчени и няколко специални отличия. Почетният председател на Празниците Йордан Камджалов лично връчи наградата за най-добре представил се хор на Детския хор на БНР – София, с диригент Венеция Караманова. С отличието за най-добър диригент бе наградена Таня Никлева – Владева, диригент на Женски хор „Христина Морфова”. Със званието „Мис Фестивал“ бе отличена Евгения Варжавска от Девически хор „Стив Наумов” – Македония, а домакините от „Златна лира” подариха сребърно бижу на солистката на Детски хор на БНР – София – Мария Славова. За изключителен принос в провеждането на десетите юбилейни празници и особено за  изпълнението на “Сюита” на Красимир Кюркчийски, домакините от женски хор “Златна лира” единодушно присъдиха специална награда на Академичен народен хор при АМТИИ – Пловдив, с диригент проф. д-р Костадин Бураджиев.

Юбилейните Празници на женските и девически хорове „Проф. Лилия Гюлева” – достоен принос в културния живот на Търговище и в духа на тази музика, на това изкуство.

Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *