Разнообразни експозиции, многобройни гости и оживена културна атмосфера в нощта на търговищкия музей

И Търговище се включи в Европейската нощ на музеите. Всички търговищки музейни експозиции бяха отворени за желаещите да станат част от инициативата и да разгледат разнообразието от изложби.

Официалното откриване започна в двора на Славейковото училище, където множество малки и вече пораснали търговищенци с нетърпение очакваха началото на програмата. А то бе дадено от младежката група към НД „Традиция” – Регионален клон „46-и пехотен Добрички полк” – гр. Добрич, които направиха демонстрация на бойни умения с казашки шашки.

В програмата за вечерта бе заложено и представление на открито – „Актьорите пеят” на Куклен театър – Търговище. Заради дъжда представлението бе отменено, но лошото време не попречи на желаещите търговищенци да разгледат изложбените зали в музея.

В Славейковото училище на интерес и посещаемост се радваха шест експозиции. Сред тях „Азъ Василъ Лъвский в Карлово роден…” на Национален музей „Васил Левски” – гр.Карлово. В нея гостите разглеждаха графики и портрети на великия българин. Припомняме, че при официалното откриване на тази изложба гостува потомката на Васил Левски – Христина Богданова, правнучка на сестрата на Апостола – Яна.

Една от съвсем скоро откритите изложби – „Завръщане в бъдещето. Вернер фон Сименс – Изобретател. Предприемач. Патриарх.” на Сименс България и Национален политехнически музей – София бе сред любимите на мъжката част посетителите. С нея гостите научиха повече за изобретенията на Сименс през годините, както и да се докоснат до някои от тях.

С усмивка търговищенци разглеждаха и коментираха другата експозиция, озаглавена „Ах, тези пороци?!?”, с която Исторически музей – Горна Оряховица гостува в Търговище. Стари предмети от миналото, кибритени и цигарени кутии, плакати и др. напомняха за пороците на българите преди години.

Търговищенци се зачетоха и в някои от най-популярните и обичани вестникарски издания от миналото. Те бяха подредени и представени в изложбата „Година първа, брой първи. Колекция първи броеве на вестници от началото на 90-те години на XX век”, подредена от домакините от Регионален исторически музей – Търговище. Посетители имаше и в постоянните експозиции на музея – „Велик е нашият войник” и „Славейкова класна стая”.

Залите на Археологическата експозиция и Хаджи- Ангеловата къща също бяха пълни с желаещи да разгледат музейните ценности там.

А в Свещаровата къща гостите се насладиха на „Старинният квартал Вароша – вечната любов в сърцето на градовете” – изложба – ретроспекция, направена от регионалните музеи на Ловеч, Велико Търново, Благоевград, Разград и Търговище.

Най-малките посетители и гости в Свещаровата къща бяха приятно изненадани от възможността да си направят различни глинени предмети върху грънчарско колело.

Демонстрациите и заниманията в детския кът „Глината в моите ръце” бе осъществена благодарение на майстор-грънчара Валентин Димитров от гр.Елена.

Заедно с него децата измайсториха различни глинени съдчета, сред които вази, чашки, купички, саксии и др.

Директорът на Регионален исторически музей – Търговише Магдалена Жечева сподели, че тази година са включили томбола с награди, в която имаха възможност да участват всички гости, посетили музейните обекти и атракции в Европейската нощ на музеите.  Посетителите получаваха специални стикери във всеки музеен обект, които залепяха на предварително подготвен флайер. Събирайки пълният брой стикери,  написвайки имената и впечатленията си от нощта на музея, търговищенци могат да получат изненади, които ще бъдат изтеглени на 23 май тази година.

За пореден път Европейската нощ на музеите се превърна в празник на музейното изкуство в Търговище. Гостите в музейните обекти бяха многобройни, експозициите – повече от интересни, вълнуващи и криещи в себе си духа на времето и епохата, а културния живот на града – оживен и обогатен

Текст и снимки: Симона Алексиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *